![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 20.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam pytanie czy ktoś się orientuje w jaki sposób zwracać w PHP wartość zaznaczonego pola SELECT? Pole SELECT mam napisane w PHP i pobiera rekordy z bazy danych: echo "<select name='kategoria' size='1' style='width: 200px;>"; $result = mysql_query("SELECT Kategoria FROM Warsztaty"); while( $row = mysql_fetch_assoc( $result )) { $last_id = $row['Kategoria']; echo "<option>";echo ''.$last_id.'<br />';echo "</option>"; } echo"</select>"; Próbowałem robić to w ten sposób: $zm = $_POST['kategoria'] ; ale niestety nie działa ![]() Bardzo byłbym wdzięczny za pomoc Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 53 Dołączył: 10.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zamień to
na to
i to $zm = $_POST['kategoria'] ; Ci zadziała |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 20.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety nie działa
![]() Moj kod wygląda tak <?php require_once ('mysql_connect.php'); echo "<select name='kategoria' size='1' style='width: 200px;>"; $result = mysql_query("SELECT Kategoria FROM Warsztaty"); while( $row = mysql_fetch_assoc( $result )) { $last_id = $row['Kategoria']; echo "<option value='";echo '.$last_id';echo "'>";echo ''.$last_id.'<br />';echo "</option>"; } echo"</select>"; $zm = $_POST['kategoria'] ; echo "$zm"; ?> i zmienna zm nic nie zwraca. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Możesz mi wytłumaczyć, co ma to na celu? -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
BBCode...
Wystarczy to zmienić. No chyba że chcesz mieć jeszcze przejście do następnej linii to na końcu dodaj ."\n" przed średnikiem. EDIT: używaj echo i apostrofów właściwie w czymś, co koloruje składnię to unikniesz masy problemów. Ten post edytował thek 21.09.2009, 12:43:29 -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Hmmm, a nie brakuje Ci przypadkiem <form>? Jeśli jednak gdzieś go masz to pamiętaj, że domyślnie formularze przesyłane są metodą GET czyli odwołujesz się do wartości poprzez $_GET, a nie $_POST. Jeśli chciałbyś przesłać formularz metodą POST to dodaj mu atrybut method="post".
|
|
|
![]()
|
|
Cały kod wygląda w ten sposób:
<?php require_once ('mysql_connect.php'); //echo "<form name='kat' action='w.php' method='post'>"; echo "<select name='kategoria' size='1' style='width: 200px;>"; $result = mysql_query("SELECT kategoria FROM Warsztaty"); while( $row = mysql_fetch_assoc( $result )) { $last_id = $row['kategoria']; echo '<option value="'.$last_id.'">'.$last_id.'</option>'; } echo"</select>"; //echo "<input type=submit name='Przeslij' value='Wczytaj'>"; //echo "</form>"; $zm = $_POST['kategoria'] ; echo "$zm"; ?> Po dodaniu znaczników form i przycisku (zakeszowane linijki kodu) skrypt nie wyświetla mi ani przycisku ani nie wypisuje rekordów z bazy Całość skryptu ma na celu zrobienie wyszukiwarki typu: http://www.f-media.com.pl/konrad/wyszukiwarka.html to napisane jest w javascript. Głównie chodzi mi o to żeby wszystkie dane były pobierane z bazy, bo póki co ten skrypt działa z dysku i raczej ciężko go będzie przerobić, żeby dane pobierał z bazy. Skrypt można zobaczyć włączając źródło strony |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 231 Pomógł: 22 Dołączył: 6.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
...to napisane jest w javascript. Głównie chodzi mi o to żeby wszystkie dane były pobierane z bazy, bo póki co ten skrypt działa z dysku i raczej ciężko go będzie przerobić, żeby dane pobierał z bazy. Skrypt można zobaczyć włączając źródło strony jest to banalne do zrobienia przy pomocy ajaxa |
|
|
![]()
|
|
Tylko problem w tym, że na ajaxie za bardzo się nie znam
a masz może jakieś przykładowe programy tego typu w ajaxie ? Może mi się uda to jakoś ogarnąć. Byłbym bardzo wdzięczny..... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 231 Pomógł: 22 Dołączył: 6.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1) Polecam frimework jQuery oraz jego możliwości z ajaxem, http://docs.jquery.com/Ajax
2) A jeśli nie miałeś styczności z ajaxem to polecam http://www.webtips.pl/post21571.html 3) Kurs js http://www.w3schools.com/JS/default.asp Najlepiej zacząć od pkt 3 później 2 a na końcu 1. |
|
|
![]()
|
|
Dzięki za wszelkie podpowiedzi.
Ale chyba sam nie jestem w stanie napisać czegoś takiego w Ajaxie Dlatego mam już ostatnie pytanie, czy ktoś byłby w stanie napisać taki skrypt: http://www.f-media.com.pl/konrad/wyszukiwarka.html ? Oczywiście nie za darmo..... Jeśli ktoś jest zainteresowany to prosiłbym o kontakt: K.Felijakowski@gmail.com |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:37 |