![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 403 Pomógł: 68 Dołączył: 20.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, szukam narzędzie do dodawania rekordów do bazy mysql mógłbym oczywiście użyć phpmyadmina ale potrzebuję aby przy dodawaniu rekordów były uwzględnione relacje
np. mam tabele wojewodztwa: id|nazwa i tabele miasta id|nazwa|id_woj i teraz chciałbym aby podczas dodawania rekordu do tabeli miasta zamiast wpisywać ręcznie id_woj wyświetlił się select ze wszystkimi województwami . Czy ktoś z was widział takie rozwiązanie (najlepiej darmowe)?. Z góry dziękuje -------------------- Pomogłem? wyraź to i kliknij "Pomógł"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
A stwórz sobie klucz obcy w phpmyadminie (odpowiednie zapytanie) to będziesz miał odpowiedniego selecta.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 403 Pomógł: 68 Dołączył: 20.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
próbowałem tak:
niestety nie działa, powód jest taki że wg. Manuala mysql obie tablice muszą być InnoDB niestety u mnie jest to MyISAM (i nie mogę tego zmienić nie wiedzieć czemu ale ma tak zostać) mam do dodania sporo rekordów i szukam rozwiązania, które będzie tak jakby tworzyło te obce klucze poza bazą danych. Wiem, że phpmyadmin miał taką opcję kiedyś ale teraz nie mogę sobie tego znaleźć w dodatku na stronie głównej mojego phpMyAdmina wyświetla się komunikat:Dodatkowe możliwości pracy z połączonymi tabelami zostały wyłączone. Aby dowiedzieć się, dlaczego - kliknij tutajniestety zmiany w konfiguracji też są nie możliwe - bardzo słaby kontakt z adminem serwera. Ten post edytował f1xer 20.09.2009, 13:40:27 -------------------- Pomogłem? wyraź to i kliknij "Pomógł"
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.06.2025 - 23:48 |