![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 686 Pomógł: 0 Dołączył: 10.11.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam
Mam taki kod :
Z grupsza wytlumacze o co chodzi zeby nie trzeba bylo sie meczyc ![]() Wiec pobieram sobie ilosc obrazkow z bazy danych i na tej podstawie generowana jest ilosc znacznikow img o src ktore pochodzi z bazy danych, zawsze generuje sie kilka img. No i teraz kod jQuery ktory po kliknieciu na obrazek powinien go przesuwac :
Jak widzimy w pierwszej linijce :
Klikniecie na img powinno spowodowac wywolanie danego dzialania zawartego dalej w funkcji ale tak sie niestety nie dzieje. Wszystkie obrazki laduja sie prawidlowo ale nie chca sie przesuwac...... Ten post edytował Wolfie 18.09.2009, 12:03:36 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 209 Pomógł: 37 Dołączył: 27.02.2008 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po pierwsze: o co chodzi z tym?
Kod '<a href="java script:; class="prev"></a>' cudzysłów w href niedomknięty, do tego nie ma czegoś takiego jak "java script:"... po drugie: w JS nie tworzymy zmiennych $move_by=60; tylko jak już, to var move_by=60; od tego zacznij... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat cudzysłów w href niedomknięty, do tego nie ma czegoś takiego jak "java script:"... Z tego co zauważyłem, to forum rozbija ten ciąg. Cytat w JS nie tworzymy zmiennych $move_by=60; tylko jak już, to var move_by=60; A próbowałeś? ![]() Cytat Wszystkie obrazki laduja sie prawidlowo ale nie chca sie przesuwac...... Puść to gdzieś na żywo. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 686 Pomógł: 0 Dołączył: 10.11.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Cytat po pierwsze: o co chodzi z tym? To pierwotnie mialo sluzyc do tego aby po kliknieciu na jeden z nich przesunac zdjecie na kolejne, juz poprawilem i dalej mialo byc :
Ale ze zniknely mi z pola widzenia te linki to postanowilem przesuwac obrazak po kliknieciu na zdjecie, zreszta tak ma byc docelowo... Cytat w JS nie tworzymy zmiennych $move_by=60; tylko jak już, to var move_by=60; W tutorialu bylo bez var....zreszta to jest jQuery i tutaj deklaruje sie tak : $zmienna.... Poprawilem i jest teraz z 'var' ale i tak nic z tego nie wyniklo.... Ten post edytował Wolfie 18.09.2009, 12:33:57 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
A ja z innej beczki.
Co to?
Bo w szkole mnie uczono, że w takim przypadku ZAWSZE będzie $frame_no ... Ten post edytował wookieb 18.09.2009, 12:33:51 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat W tutorialu bylo bez var.... nie chodzilo o VAR a o dolara $ ![]() No i jak juz proszono: daj to na zywo -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Bez dolara firebug wywala mi blad.....
Stronke mozna zobaczyc tutaj Po wejsciu na stronke trzeba zaczekac az zaladuje sie menu i tresc, Po najechaniu myszka na powiedzmy datę (wrzucenia wiadomosci/tresci/aktualnosci - zwal jak chcial ![]() Ten post edytował Wolfie 18.09.2009, 15:27:52 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
o jezu... $(document).ready wywalasz ze skryptu, który ładujesz ajaxem. A kod, który ładujesz ajaxem możesz wykonać jeżeli ustawisz type "script"
http://docs.jquery.com/Ajax/jQuery.ajax#options -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ostatnio mialem ten problem ze ladowalem ajaxem kod ktory generowal kolejny load() i wtedy uzywalem poprostu funkcji live().
A czy musze przerabiac cala funkcje na ajax() czy wystarczy ze podam DataType jako parametr load() ? ------------------------------------------------------- Zrobilem taka kombinacje :
No ale wywala mi blad ze ajax to nie funkcja, no i teraz sie zamotalem bo nie wiem jak mam obsluzyc click w takim wypadku, no bo nie podepne do $('#foto') click bo przeciez chce klikac na $('#div.data a') ale chce tez ladowac skrypt do $('#foto').....no i sie pogubilem.... Firebug wywala mi taki blad : Cytat $("#foto").ajax is not a function
[Break on this error] success: function(){\r\n Ten post edytował Wolfie 18.09.2009, 16:34:57 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
$.ajax wywołuje się anonimowo. W przeciwieństwie do load musisz SAMODZIELNIE obsłużyć wstrzykiwanie wczytanych danych.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
A jakas mala podpowiedz jakiej funkcji najlepiej uzyc zeby wstrzyknac wczytane ajaxem dane ?
Cytat o jezu... $(document).ready wywalasz ze skryptu, który ładujesz ajaxem. A dlaczego nastepuje to 'wywalenie' $(document).ready ? Ten post edytował Wolfie 19.09.2009, 11:10:14 |
|
|
![]()
|
|
Cytat A jakas mala podpowiedz jakiej funkcji najlepiej uzyc zeby wstrzyknac wczytane ajaxem dane ? Przecież dostałeś... :| -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
No nie no ja rozumiem ze trzeba uzyc $.ajax() ale nie mam pojecia jak pozniej to wstrzyknac do diva o id="foto"......
Zreszta nie rozumiem dlaczego wychodze z $(document).ready, wiec to tez nie ulatwia mi sprawy zrobilem cos takiego :
Ale wyskakuja errory : Cytat XML tag name mismatch (expected img) uncaught exception: [Exception... "Component returned failure code: 0x80004005 (NS_ERROR_FAILURE) [nsIDOMViewCSS.getComputedStyle]" nsresult: "0x80004005 (NS_ERROR_FAILURE)" location: "JS frame :: http://85.89.177.130/deigie/jquery/jquery.js :: anonymous :: line 808" data: no] Zreszta nawet jakby nie wyskakiwaly to nie ma tutaj obslugi wstrzykniecia tego co mi zwroci ajax do diva, wiec i tak d... blada..... Probowalem tez inicjowac funkcjie $(document).ready.. zaraz po zdarzeniu live("click", function() {... ale wtedy wogole nie przekazuje mi parametrow do skryptu, probowalem tez po zakonczeniu ajax() wywolac skrypt za pomoca load() ale to samo , czyli nie przekazuje parametrow, googluje juz od rana ale nie moge znalezc nic podobnego do mojego przypadku....... Ten post edytował Wolfie 19.09.2009, 12:16:02 |
|
|
![]()
|
|
Też nie zrozumiałem, o co mu chodzi.
![]() Cytat No nie no ja rozumiem ze trzeba uzyc $.ajax() ale nie mam pojecia jak pozniej to wstrzyknac do diva o id="foto"...... Dokumentacja: html(). -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
No i jeszcze jedna kwestia, z tego co dzisiaj czytalem to wychodzenie z DOM zalatwia funkcja live() wiec dlaczego mialbym uzywac $.ajax() z parametrem "script" zamiast load()?
----------------------------------------------------------- Ok zrobilem tak :
No i wyszlo na to ze poprostu zamienilem funkcjie load() na ajax(), bo dzieje sie to samo co wczesniej, czyli wszystko sie ladnie laduje, ale po kliknieciu na div o id="foto" nic sie nie dzieje a powinny przesuwac sie zdjecia. Czyli dzieje sie to samo co w przypadku tego :
Moze jeszcze raz przedstawie kod do obslugi przesuwania sie zdjec, moze tu jest cos nie tak :
Jeszcze raz zamieszczam tez link do stronki, tym razem zamiast load() ladowanie jest obslugiwane przez ajax() stronka jest tutaj, Jeszcze dodam ze w przypadku gdy uzywam ajax() to wyskakuje mi taki blad w firebug : Cytat XML tag name mismatch (expected img) [Break on this error] a"></div><a href="java script:;" class="p..."java script:;" class="next"></a></div> \n A ja nadal nie rozumiem o co chodzi z tym wychodzeniem z DOM, moze tutaj jest jakis blad ? Ten post edytował Wolfie 19.09.2009, 13:06:46 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 05:26 |