![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 13.09.2009 Skąd: Polska ;) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam pewien problem, a mianowicie: Chcę podzielić stronkę na 2 kolumny.
W pliku index.html mam w style.css mam
Lecz stronka nadal nie jest podzielona ![]() Z góry dziękuje ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 15 Dołączył: 2.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wywal te "position: absolute" i dodaj do diva "nawigacja"
a do diva "zawartosc"
Chyba, że chcesz mieć całą stronę wyrównaną do prawej, to wtedy do obu divów "float: right". A jeżeli koniecznie nie chcesz mieć odstępu od prawej krawędzi strony to musisz ująć oba bloki div w kolejny i jemu ustawić odpowiednie właściwości (position: absolute; right: 0) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 13.09.2009 Skąd: Polska ;) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wywal te "position: absolute" i dodaj do diva "nawigacja" a do diva "zawartosc"
Chyba, że chcesz mieć całą stronę wyrównaną do prawej, to wtedy do obu divów "float: right". A jeżeli koniecznie nie chcesz mieć odstępu od prawej krawędzi strony to musisz ująć oba bloki div w kolejny i jemu ustawić odpowiednie właściwości (position: absolute; right: 0) Hmm.. Czyli chodzi Ci o to by style.css wyglądał tak:
Jeśli tak, to niestety nic to nie dało ![]() e/ Zamieszczam obrazek, w celu ułatwienia w rozwiązaniu mojego problemu: ![]() Ten post edytował sYa_TPS 17.09.2009, 16:51:59 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 15 Dołączył: 2.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale chodzi ci o to, żeby mieć te divy "nawigacja" i "zawartosc" obok siebie? Jeśli tak, no to sprawdziłem u siebie i są
![]() ![]() btw. Ty masz te tagi HTML w arkuszu stylów? edit: pisałem posta jeszcze przed tym jak dodałeś obrazek. Taki efekt jak na obrazku powinieneś osiągnąć właśnie za pomocą float. Pokombinuj trochę z tym, a jak nie dasz rady to pokaż HTML I napisz jeszcze, czemu masz html w pliku ze stylem ![]() Ten post edytował Void 17.09.2009, 17:07:10 |
|
|
![]()
|
|
Ale chodzi ci o to, żeby mieć te divy "nawigacja" i "zawartosc" obok siebie? Jeśli tak, no to sprawdziłem u siebie i są ![]() ![]() btw. Ty masz te tagi HTML w arkuszu stylów? Chciał bym mieć tak jak na ss którego dałem. Jestem totalny amator :< To jest mój pierwszy 'projekt' pisany przy pomocy książki.. e/ pokombinuje pokombinuje ![]() A mam jeszcze takie pytanie, udzielasz pomocy via @gg ? ![]() Ten post edytował sYa_TPS 17.09.2009, 17:13:47 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 3 Dołączył: 2.01.2009 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czesc
![]() zrób to po prostu tak: a) ustal szerokości dla tych divów i każdemu wsadz: float: left; Prosty sposob. Szybko i widać efekt. Jesli nie będzie Ci pozniej pasowało, to poszperasz po necie i znajdziesz odpowiedz ![]() Pozdrawiam. Jeśli pomogłam to klinij na "Pomógł" ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
czesc ![]() zrób to po prostu tak: a) ustal szerokości dla tych divów i każdemu wsadz: float: left; Prosty sposob. Szybko i widać efekt. Jesli nie będzie Ci pozniej pasowało, to poszperasz po necie i znajdziesz odpowiedz ![]() Pozdrawiam. Jeśli pomogłam to klinij na "Pomógł" ![]() Mógłbyś mi to jakoś dogłębniej wytłumaczyć ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 3 Dołączył: 2.01.2009 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jestem dziewczynką
![]() CSS: Kod div.page_container{ width: 600px; } div.menu_boczne { width: 200px; float: left; } div.zawartosc{ width: 400px; float: left; } Czy teraz wyraziłam sie jaśniej? ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
jestem dziewczynką ![]() CSS: Kod div.page_container{ width: 600px; } div.menu_boczne { width: 200px; float: left; } div.zawartosc{ width: 400px; float: left; } Czy teraz wyraziłam sie jaśniej? ![]() Sry w takim razie, nie patrzyłem na nick ![]() Tak. Myślę, że teraz już jaśniej. Ale mam pewien dylemat. W tej książce jest tak
Co o tym sądzicie ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 14.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem co to za książka, ale bez sensu jest stosować position:absolute; jeśli można bez problemu to zrobić np. za pomocą float - jak podała koleżanka wyżej.
Sprawdziłeś to już? I działa jak należy? |
|
|
![]()
|
|
Nie wiem co to za książka, ale bez sensu jest stosować position:absolute; jeśli można bez problemu to zrobić np. za pomocą float - jak podała koleżanka wyżej. Sprawdziłeś to już? I działa jak należy? Bartosz Danowski 'Tworzenie stron WWW w praktyce' Właśnie tak zrobiłem, ale nie działa ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 14.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To pokaż kod jaki dokładnie nie działa, html oraz css do tego.
|
|
|
![]()
|
|
To pokaż kod jaki dokładnie nie działa, html oraz css do tego. Teraz próbowałem ten: style.css
index.html
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
W pliku css nie występują znaki html i nie powinny wystąpić(*) a zobacz co masz w liniach 8, 85-89. Do tego masę niepozamykanych apostrofów, nieznane tagi (niech mi ktoś wyjaśni od kiedy w html istnieje <right>
![]() ![]() EDIT: (*) Wyjątkiem są przykładowo :before :after, ale najpierw poznaj podstawy i pisz porządny kod zanim się weźmiesz za coś ponad standardowy html i podstawowy css bo zaczynać od czegoś ciut bardzie skomplikowanego bez absolutnych podstaw to bezsens, podobny do pakowania się w php bez znajomości html. Niby można, ale po co tworzyć potwory ![]() Ten post edytował thek 18.09.2009, 21:50:23 -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
W pliku css nie występują znaki html i nie powinny wystąpić(*) a zobacz co masz w liniach 8, 85-89. Do tego masę niepozamykanych apostrofów, nieznane tagi (niech mi ktoś wyjaśni od kiedy w html istnieje <right> ![]() ![]() EDIT: (*) Wyjątkiem są przykładowo :before :after, ale najpierw poznaj podstawy i pisz porządny kod zanim się weźmiesz za coś ponad standardowy html i podstawowy css bo zaczynać od czegoś ciut bardzie skomplikowanego bez absolutnych podstaw to bezsens, podobny do pakowania się w php bez znajomości html. Niby można, ale po co tworzyć potwory ![]() Każdy od czegoś zaczynał ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Nom... Ja zaczynałem od AC LOGO ( żółwik rulez
![]() ![]() A wracając do tematu to nawet podziałów na 2 kolumny layoutu jest kilka metod: pozycjonowanie absolutne, relatywne, z użyciem float i każda z nich jest zależna od tego czy chcesz zrobić szablon typu statycznego czy fluid. W temacie masz przynajmniej kilka sposobów podanych jak na tacy, gdybyś choć trochę rozumiał co do Ciebie zostało napisane. Tyle że nie napisano Ci gotowego kodu na zasadzie kopiuj-wklej, bo też nie o to na forum w dziale Przedszkole chodzi. Od gotowców masz odpowiedni dział i to nie jest ten w którym piszemy. A w tamtym za takie pytanie jakie jest w tym temacie albo by Cię wyśmiano, albo zjechano za brak znajomości elementarnych podstaw. EDIT: Żebyś nie myślał, że traktuję Cię ja lub ktokolwiek z wyższością. Większość (jeśli nie wszyscy), nawet moderatorzy i administratorzy mają w zakładkach strony z manualami, tutorialami, kursami i ciekawymi przykładami dla wielu technologii jakich na codzień używamy. Ja mam (i zapewne nie tylko ja) odnośniki do specyfikacji html czy css, by w razie wątpliwości zerknąć i upewnić się, że to co mówimy jest prawidłowe. Nikt tu nie jest alfą i omegą i mamy prawo się mylić. Różnica polega na tym, że nam się chce w porównaniu do innych i mamy solidne podstawy by chociaż wiedzieć gdzie szukać rozwiązań zamiast lecieć z błahymi problemami na forum. Jeśli byś zerknął dokładnie to nawet dziś jeden z moderatorów miał problem i założył temat odpowiedni, gdzie osoba już w pierwszym poście dała mu prawidłową podpowiedź. Czy to sprawia, ze jest gorszym programistą niż inni tu piszący? Wątpię. Ten post edytował thek 18.09.2009, 23:02:15 -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Nom... Ja zaczynałem od AC LOGO ( żółwik rulez ![]() ![]() A wracając do tematu to nawet podziałów na 2 kolumny layoutu jest kilka metod: pozycjonowanie absolutne, relatywne, z użyciem float i każda z nich jest zależna od tego czy chcesz zrobić szablon typu statycznego czy fluid. W temacie masz przynajmniej kilka sposobów podanych jak na tacy, gdybyś choć trochę rozumiał co do Ciebie zostało napisane. Tyle że nie napisano Ci gotowego kodu na zasadzie kopiuj-wklej, bo też nie o to na forum w dziale Przedszkole chodzi. Od gotowców masz odpowiedni dział i to nie jest ten w którym piszemy. A w tamtym za takie pytanie jakie jest w tym temacie albo by Cię wyśmiano, albo zjechano za brak znajomości elementarnych podstaw. EDIT: Żebyś nie myślał, że traktuję Cię ja lub ktokolwiek z wyższością. Większość (jeśli nie wszyscy), nawet moderatorzy i administratorzy mają w zakładkach strony z manualami, tutorialami, kursami i ciekawymi przykładami dla wielu technologii jakich na codzień używamy. Ja mam (i zapewne nie tylko ja) odnośniki do specyfikacji html czy css, by w razie wątpliwości zerknąć i upewnić się, że to co mówimy jest prawidłowe. Nikt tu nie jest alfą i omegą i mamy prawo się mylić. Różnica polega na tym, że nam się chce w porównaniu do innych i mamy solidne podstawy by chociaż wiedzieć gdzie szukać rozwiązań zamiast lecieć z błahymi problemami na forum. Jeśli byś zerknął dokładnie to nawet dziś jeden z moderatorów miał problem i założył temat odpowiedni, gdzie osoba już w pierwszym poście dała mu prawidłową podpowiedź. Czy to sprawia, ze jest gorszym programistą niż inni tu piszący? Wątpię. ok, więc w pierwszej kolejności spróbuje usunąć z style.css tagi html więc teraz style.css wygląda tak:
index.html
dopatrzyliście się jeszcze jakiś błędów ? ![]() Ten post edytował sYa_TPS 19.09.2009, 12:26:16 |
|
|
![]()
|
|
Jest jeszcze dużo w index. Już od pierwszej linijki:
-> 1) <rigt<link rel="Stylesheet" type="text/css" href="style.css" /> - co to jest <rigt, a te <right> jako znacznik NIE ISTNIEJE w html 16) from... już o tym pisałem.. nie from tylko form. 46) i 48) podwójne <body> a brak <html> jak nie było tak nie ma. Sekcji head także brak. poza tym ciągle zrąbane linki w znacznikach i walnięte, zgubione apostrofy. Myślisz, że kolorowanie składni to niepotrzebny bajer na forum?Ja dzięki niemu w lot widzę gdzie są byki. Ty też naucz z tego korzystać zanim wkleisz kod na forum. Zainstaluj choćby Notepad++ by Ci też tak pokazywał. -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Jest jeszcze dużo w index. Już od pierwszej linijki: -> 1) <rigt<link rel="Stylesheet" type="text/css" href="style.css" /> - co to jest <rigt, a te <right> jako znacznik NIE ISTNIEJE w html 16) from... już o tym pisałem.. nie from tylko form. 46) i 48) podwójne <body> a brak <html> jak nie było tak nie ma. Sekcji head także brak. poza tym ciągle zrąbane linki w znacznikach i walnięte, zgubione apostrofy. Myślisz, że kolorowanie składni to niepotrzebny bajer na forum?Ja dzięki niemu w lot widzę gdzie są byki. Ty też naucz z tego korzystać zanim wkleisz kod na forum. Zainstaluj choćby Notepad++ by Ci też tak pokazywał. Dziękuje ![]() / Temat do zamknięcia ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 08:06 |