![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 17.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Bardzo prosze o podpowiedź. Chce aby po naciśnięciu na link zostało tło odnośnika takie jak po najechaniu na niego. A przy zmianie linku aby przeszło na następny link a z poprzedniego zniknęło. Bardzo Was proszę! ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 121 Dołączył: 27.10.2007 Skąd: Poznań, Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 17.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiesz co mam coś takiego...
ul#mainlevel-nav li a { display: block; padding-left: 20px; padding-right: 20px; text-decoration: none; color: #CCCCCC; font-weight:bold; } #topmenu>ul#mainlevel-nav li a, a:visited { width: auto; } ul#mainlevel-nav li a:hover, a:active { color: #FFFFFF; height: 50px; background:#000000 url(../images/topmenu2.jpg) repeat-x left top; text-decoration:none; } |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 121 Dołączył: 27.10.2007 Skąd: Poznań, Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O ile dobrze Cię zrozumiałem to aby uzyskać to co chcesz, zrób tak:
Kod #topmenu>ul#mainlevel-nav li a, a:visited { width: auto; background:#000000 url(../images/topmenu2.jpg) repeat-x left top; } Ten blok opisuje właściwości elementu, który został już wcześniej odwiedzony. Ten post edytował fly474 17.09.2009, 08:19:06 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nie do końca, teraz podświetla mi wszystkie linki odwiedzone a mi chodzi o to zeby zmienialo sie podswietlenie linku wraz z zmiana strony
tak jak np. tutaj http://www.templatehelp.com/aff/preview.ph...tml&i=25195 klikasz na menu i zostaje kolor |
|
|
![]()
|
|
Teraz rozumiem
![]() Aby osiągnąć taki efekt musisz zdefiniować nową klasę np. Kod ul#mainlevel-nav li a.current { background:#000000 url(../images/topmenu2.jpg) repeat-x left top; } Rozwiązanie drugie to rozszerzenie istniejącej definicji dla linków hover, active do postaci: Kod ul#mainlevel-nav li a:hover, a:active, a.current { color: #FFFFFF; height: 50px; background:#000000 url(../images/topmenu2.jpg) repeat-x left top; text-decoration:none; } Ponadto aktywna opcja w menu musi posiadać atrybut "class" równy właśnie "current". Jak to zrobić to zapewne już będziesz wiedział ![]() Kod np:<a class="current" href="adres">opcja</a>
Ten post edytował fly474 17.09.2009, 08:43:47 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Bardzo Ci dziękuję ale wiesz w czym problem to jest CMS MAMBO i nie wiem gdzie znaleść pozycje odnośników górnego menu
![]() |
|
|
![]()
|
|
Nie znam tego CMS'a. Poszukaj w dokumentacji, na forum lub zapytaj wujka Dobrą Radę
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
class="mainlevel-nav"
znalazłem cos takiego w źródle strony to jest klasa odnośnika wpisana teraz |
|
|
![]()
|
|
Jeśli jest tak jak piszesz to aby dodać kolejną klasę - tutaj "current" - powinieneś rozszerzyć definicję do postaci:
Kod class="mainlevel-nav current" ps. Zawsze mi się wydawało, iż "#" oznacza id... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ok dzieki będe szukał gdzie to odnośniki zapisuje... Pozdraiam i dzieki za pomoc!!
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.06.2025 - 03:33 |