![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 728 Pomógł: 76 Dołączył: 12.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam skrypt, który ma podmieniać znaki w bazie danych, jednak przy okazji skrypt niszczy strukturę bazy danych bo np: przy zamianie '3' na literkę 'ł' przy okazji zamienia wartości ID.
Postanowiłem to rozwiązać wyrażeniami regularnymi tyle, że nie wiem jak zrobić, żeby wyrażenie regularne podmieniane było w zależności od warunku? A może jest jakieś inne lepsze rozwiązanie ? Oto skrypt: Kod <?php
$string = file_get_contents('baza.sql'); //pobranie danych z pliku w postaci ciagu $pattern = '/3/'; $replacement = 'ł'; $podmienione = preg_replace($pattern, $replacement, $string); if ($pattern == '/((\d){1})3((\d){1})/') { // TO JEST ŹLE!! jesli wyrazenie jest otoczone cyframi to robimy odwrotna podmiane $pattern1 = '/ł/'; $replacement1 = '3'; $podmienione = preg_replace($pattern1, $replacement1, $string); } else { $handle = fopen('baza1.sql', 'r+'); //zapis danych do pliku if (!$handle) {echo 'Nie moge otworzyć pliku do odczytu i zapisu';} else { fwrite($handle, $podmienione); fclose($handle); } } ?> Ten post edytował amii 16.09.2009, 12:38:07 -------------------- gry flash online
Dobry hosting i tanie odnowienia domen firma: masternet. Zarabianie bez wysiłku na domenach bez ruchu: prolink. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.07.2025 - 18:47 |