![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 13.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam skrypt (http://www.emacs.dk/quote/), który codziennie wybiera nowy plik i wstawia go na stronę (www.grupaphp.com -> Wiersz dnia)
Czy ktoś wie jaki paramentr zmienić/ustawić w bazie danych, żeby był wybierany nie kolejny, tylko losowy plik. Wprowadziłem 40 plików, nazwałem je a001, a002, a003 itd. Skrypt codziennie "wyciąga" nowy plik, ale robi to w kolejności, tzn. dziś idzie a001, jutro a002 i tak aż do a 040. Chciałbym, żeby te pliki były brane losowo (np. a023, potem a007). O php nie mam zielonego pojęcia, więc jeżeli sprawa nie jest skomplikowana, prosiłbym o podanie konkretnego polecenia i konkretnego miejsca, w które trzeba wprowadzić zmianę. Pozdrawiam, Kano |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 24.09.2003 Skąd: Giżycko / Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jesli chcesz wybrac losowy rekord z bazy danych, to proponuje tak:
[sql:1:435f21619d]SELECT * FROM tabela ORDER BY RAND() LIMIT 1[/sql:1:435f21619d] -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 10.05.2004 Skąd: Lubuskie / Gorzów Wlkp Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Szukalem bardzo podobnego rozwiazania jak kolega Kano. Jednak cytowany przez Ciebie KOD SQL mi nie dzialal (nie wiem czemu wlasciwie). Naszukalem sie w sieci innych rozwiazan i znalazlem cos takiego: [sql:1:3b89b645f3]SELECT * FROM tabela ORDER BY rand(" . time() . " * " . time() . ") LIMIT 1[/sql:1:3b89b645f3] .. dzialac to dziala ale czy by mogl mi ktos wytlumaczyc na czym to polega? -------------------- foto-grafik.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Polecam zrobić plik quotes.php a w nim:
[php:1:b6a55d72d3]<?php $QuotesCat = "cytaty/"; function RandomQuote ($dirName) { $z = 0; $Dir = opendir($dirName); $a = 0; while(($entry = readdir($Dir)) !== false) { if ($entry !== "." && $entry !== ".." && eregi(".dat", $entry) && $a<=4) { $a++; $files[$z] = $entry; $z++; } } return $files; closedir($Dir); } $Quotes = RandomQuote($QuotesCat); if($Quotes[0] == "") { echo "Brak Cytatów!!"; } else { sort($Quotes); reset($Quotes); $HowMany = count($Quotes)--; $Randomize = rand(0, $HowMany); echo $Quotes[$Randomize]; } ?>[/php:1:b6a55d72d3] i później go includować do strony, na której mają być wyświetlone cytaty ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.07.2025 - 13:41 |