Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [MySQL] kłopot z distinct
lukash82
post 16.09.2009, 09:01:07
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam. Mam takie szybkie pytanko odnośnie zapytania do bazy. Potrzebuje wybrać niepowtarzające się rekordy z kolumny "kod" w tabeli "kody". Niby prosta sprawa ale jednak coś mi tu nie tak wychodzą wyniki. Dokładnie to problem tkwi w tym, że zamiast unikalnych rekordów otrzymuje ich całą listę tak jakby nie było tej klauzuli Distinct. Moje zapytanie do bazy:
  1. $result = mysql_query("SELECT DISTINCT kod, id FROM test_kody LIMIT 0,100;") or die(mysql_error());
  2. while ($row = mysql_fetch_array($result))
  3. {
  4. extract($row);
  5. echo "<a href='index.php?url=szczegoly-kodu&wybor=" . $row['id'] . "'>" . $row['kod'] ."</a>&nbsp;";
  6. }

Co w tym zapytaniu jest źle, że nie działa ono tak jak ma...? Jeśli ktoś z Was może mi coś podpowiedzieć to proszę o jakieś wskazówki. Pozdrawiam, Łukasz.
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 16.09.2009, 09:05:52
Post #2

Grupa: Moderatorzy

distinct dotyczy calego wiersza, a ze ty dodales ID ktore w kazdym wierszu jest inne.... winksmiley.jpg

Uzyj group by po polu KOD

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
lukash82
post 16.09.2009, 12:19:28
Post #3

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Ok, działa. Dzięki za pomoc. Zapomniałem całkowicie o tym szczególe:/ Pozdrawiam, Ł
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 18.07.2025 - 00:48