![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 15.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jestem początkuący i potrzebuje szybkiej odpowiedzi, mam nadzieje że taki myk jest możliwy
chcę stworzyć pętlę FOR tak aby za każdym razem używała inną zmienna zdefiniowana wczesniej: CODE // definicje zmiennych $zmienna1 = .. $zmienna2 = .. $zmienna3 = .. $zmienna4 = .. // petla for ($i=1;$i<10;$i++) { $aktualnaZmienna = $zmienna1; echo $aktualnaZmienna; // zamiast echa jest polaczenie do bazy i sciaganie odpowiednich danych wiec nie moge po prostu echowac i dodawac koncowki } za pierwszym razem ma byc $aktualnaZmienna = $zmienna1; za drugim razem $aktualnaZmienna = $zmienna2; za trzecim $aktualnaZmienna = $zmienna3; itd. a juz najlepiej b było gdyby to byly $zmienna1blabla, $zmienna2blabla, $zmienna3blabla, czyli generalnie jak dołożyć coś do nazwy zmiennej myśleże to będzie coś w stylu: CODE $zmienna.$i.'blabla'; $zmienna.$i."blabla"; $zmienna+$i+'blabla'; ale nie wiem więc proszę o pomoc Z góry wielkie dzięki OK. obszedłem problem uzywając tablic CODE $skutab[0]='iza'; $skutab[1]='ala'; $skutab[2]='kot'; for ($i=0;$i<10;$i++) { ... $aktualnaZmienna = $skutab[$i]; .... } Ale nadal jestem ciekawy czy można coś dodać do końca zmiennej, więc jeśli znacie odpowiedni zapis to będę wdzięczny. Ten post edytował mareq133 16.09.2009, 00:30:17 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 23:44 |