![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 27.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Jak zrobić formularz, aby data zawsze była wprowadzana w jednakowy sposób, żeby później przekazać do MySQLa.
W ten sposób można wprowadzić datę nawet 2009-22-45 (z tym ze do MySQL zapiszą się zera, ale ten formularz go przyjmie. Fajnie gdyby po wpisaniu 4 cyfr automatycznie wskoczylaby kreska rozdzielajaca rok od miesiaca albo moze macie jakies gotowe rozwiazania z pobieraniem przez kalendarz z JAVASkryptu |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 2 Dołączył: 18.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeżeli chciałbyś z js to masz np. w jQuery datepicker LINK, można dostosować sposób wyświetlania daty do swoich potrzeb, zawsze możesz zrobić trzy pola select z dniem, miesiącem i rokiem i przy zapisie do bazy dawać ' - ' tam gdzie trzeba
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 7 Dołączył: 5.08.2009 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie lepiej zrobić to jak na wielu stronach comboboxami np:?
i skrypt:
Ten post edytował Robert1985 16.09.2009, 00:15:34 -------------------- "Istnieją dwa sposoby projektowania oprogramowania. Można napisać je tak prosto, że w oczywisty sposób nie będzie w nim niedoskonałości; można też uczynić je tak skomplikowanym ,że nie będzie w nim żadnych oczywistych niedociągnięć.Pierwsza metoda jest znacznie trudniejsza." C.A.R Hoare
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 27.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzięki wielkie - o coś takiego mi chodziło. Już zaimplementowałem i pozmieniałem dane i działa.
Zastanawiam się jeszcze jak to zrobić, żeby obok pojawił się przycisk "USTAW DZISIEJSZĄ DATĘ" ale pewnie tym sposobem się nie da. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 1 Dołączył: 5.02.2009 Skąd: home/magic/ Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrób na dole "Wyślij z dzisiejszą datą" + jako wartość hidden i w skrypcie dodaj if($_POST['dzisiejsza'] == 1), pobierz datę, oraz wyślij do mysql.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 7 Dołączył: 5.08.2009 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamiast takiego rozwiązania można również zrobić tak, nie dodaje się wtedy dodatkowego guzika. Oczywiście proponowałbym wygenerować całość PHP za pomocą pętli ,ale to już twoja broszka.
-------------------- "Istnieją dwa sposoby projektowania oprogramowania. Można napisać je tak prosto, że w oczywisty sposób nie będzie w nim niedoskonałości; można też uczynić je tak skomplikowanym ,że nie będzie w nim żadnych oczywistych niedociągnięć.Pierwsza metoda jest znacznie trudniejsza." C.A.R Hoare
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a moge wiedziec po co? - czy po to żeby np nie zrobić 31 lutego? A jak będziesz musiał lata od 1900 - 2009 pokazać to też wszystko z palca będzie ![]() ![]() -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Proste jak budowa cepa, tak jak pisali wyżej dobrym sposobem jest select, how to &%$@ make it? it's very simple how simple it is is so simple simple simple bit
![]()
A teraz zwyczajnie sprawdźmy czy dni pasują do miesięcy:
-------------------- cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
"jak czegoś nie wiem, to nie myślę że wiem" - moja domena |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 3.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam w tym skrypcie jest jakiś błąd. Mianowicie lata lecą od 1900 do nieskończoności. Nie wiem czy to tylko u mnie tak wygląda
![]() ![]()
Jus sobie poradziłem, tak myślałem ze to pierdoła ![]() ![]() Powinno być:
Ten post edytował matyslubin 3.09.2010, 18:28:45 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.06.2025 - 00:42 |