![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 231 Pomógł: 17 Dołączył: 26.08.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam takie pytanie... Chcę zrobić mini stronę dla telefonów komórkowych. Onet i Gazeta.pl automatycznie po wejściu na onet.pl i gazeta.pl odsyłają użytkownika odpowiednio na lajt.onet.pl i m.gazeta.pl... i mam pytanie... jak wykryć że użytkownik przegląda stronę z przeglądarki w telefonie?? Pozdrawiam i proszę o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
UserAgent w przeglądarce... Sprawdzasz i wiesz co wlazło więc się dostosowujesz. Rozpoznasz OS jako choćby Symbian, albo konkretną przeglądarkę dla komórek. Poza tym mają one z reguły małe wyświetlacze, więc możesz próbować wyłapać wielkość okna (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 677 Pomógł: 89 Dołączył: 31.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poza tym mają one z reguły małe wyświetlacze, więc możesz próbować wyłapać wielkość okna (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Naprawdę, rewelacyjny pomysł. Szczególnie biorąc pod uwagę fakt, że niektóre z telefonów nie obsługują JavaScriptu... Jedyny sposób na rozpoznanie, to reakcja na User-Agent oraz nagłówek Accept. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 640 Pomógł: 44 Dołączył: 8.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
iPhone, Android, nowsze BlackBerry, (Opera Mini) bez problemu obsługują współczesne standardy. Wszystkie "niższe" starsze przeglądarki mobilne obsługują tylko ich część. Wersję mobilną można zrobić rozpoznając user-agent, czy też dla tych nowszych przeglądarek (i stanowiących raczej gros ruchu mobilnego) można dodać alternatywny arkusz CSS (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Polecam Emulatory mobilnych przeglądarek internetowych i Tworzenie stron pod iPhone, Androida i inne urządzenia mobilne - wykorzystując oddzielny arkusz CSS (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 11:22 |