![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 420 Pomógł: 44 Dołączył: 22.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam mały problem bawię się relacjami i chciałbym zachować integralność bazy za pomocą MySQL więc zastosowałem tabele typu innodb i zacząłem szukać informacji natknąłem się na taki opis:
"Klucze obce pozwalają zachować integralność danych, tzn tworząc klucz obcy możemy zaprogramować, aby podczas usuwania rekordu z tabeli nadrzędnej w wszystkie dzieci w innych tabelach zostały usunięte." Wszystko jasne proste jak budowa cepa ale ja chce zrobić coś innego : Powiedzmy cztery tabele: 1 główna Uzytkownik w niej idUzytkownik i trzy pozostałe w której idUzytkownik będzie kluczem obcym 2 artykuly 3 komentarze 4 fotki I teraz problem bo nie chcę żeby w przypadku usunięcia użytkownika wszystkie dzieci zostały usunięte chcę aby w tabeli 2 usuwało w tabeli 3 wstawiało NULL a w tabeli 4 nic nie robiło Chodzi mi oto żeby tak napisać struktury tabel że przy wykonaniu jednego zapytania
Wykonają się od razu wszystkie opisane wyżej czynności? Pytanie czysto teoretyczne czy da rady tak zrobić przy pomocy Mysql ? Czy pozostają tylko transakcje? Z góry wielkie dzięki za rady -------------------- Sztuką jest widzieć to czego nie widać.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:29 |