![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 9 Dołączył: 16.02.2004 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy ktoś wie jak przeliczyć datę w formacie 1900 (używaną w Excelu podobno) na czas unixowy?
Format 1900 to ilość dni od 1.01.1900 Mam datę w formacie 1900 która wygląda tak: 40071 Pierwsza myśl to obliczyć ilość dni pomiędzy 1900 a 1970, odjąć, i to co zostanie pomnożyć przez 86400. Ale wynik się nie zgadza, wychodzi mi różnica 2 dni. -------------------- Wszystko należy robić najprościej jak się da, ale nie prościej
Albert Einstein |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
A uwzględniłeś lata przestęp..., y przestępne?
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 9 Dołączył: 16.02.2004 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak uwzględniłem.
Nie wiem czemu nie dostałem powiadomienia na e-mail o nowym poście. Nie udało mi się dojść czemu się nie zgadza, gdzieś na sieci ktoś pisał że z powodu zmiany czasu na letni czy zimowy ilość godzin w dobie się zmienia. Ale jeżeli w jednym dniu się zmniejsza (lato/zima) to w drugim zwiększa (zima/lato). Dodałem do obliczonej liczby 2 dni i teraz wynik się zgadza. Sposób obliczania wygląda tak, może komuś się przyda:
gdzie $data to data w formacie 1900 -------------------- Wszystko należy robić najprościej jak się da, ale nie prościej
Albert Einstein |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.07.2025 - 05:57 |