![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 15.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
posiadam tablice:
Dane wyświetlam w pętli, niestety nie tak jak bym chciał. Dane wyświetlają się wg. id od najmniejszego. Chciałbym aby tablice sortowały się wg. ilosci od największej, Proszę o pomoc! Oto kod odpowiedzialny za wyświetlanie:
Proszę o pomoc ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Wszystkie ze słowem sort
http://pl2.php.net/manual/en/ref.array.php Użys usort albo array_multisort i nie pytaj się JAK użyć bo w manuala pisze jak wól. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 170 Pomógł: 14 Dołączył: 16.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 15.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystkie ze słowem sort http://pl2.php.net/manual/en/ref.array.php Użys usort albo array_multisort i nie pytaj się JAK użyć bo w manuala pisze jak wól. Załamie cię i napisze JAK!? W manualu przykład: no problem, tylko jak posortowac cala moja wielka tablice wg. ilosci i ją dobrze wyświetlic. Możesz wyświetlać od końca
Albo manual i 'sort' http://us.php.net/manual/en/function.arsort.php Wyświetlanie od końca nic nie da, bo w dalszym ciągu nic się nie będzie zgadzac. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 170 Pomógł: 14 Dołączył: 16.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Istnieje problem, ponieważ w dalszym ciągu nie wiem jak posortowac. Jezeli znadzie się ktoś i napisze mi mały przykład z takimi tablicami:
oraz wyświetlanie w schemacie: name-tytul oczywiście wg. ilosci. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Załamie cię i napisze JAK!? A czy ja pisze do człowieka czy maszyny, która nie posiada nawet sztucznej inteligencji? MANUAL:
A teraz magia!!!
Toż to niesamowite... Ale patrząc na twój wynik to zapewne otrzymujesz go z bazy danych a sortowanie robi się ZAPYTANIEM. (ORDER BY) Czy to było tak cholernie trudne? Dodatkowo miałeś na tej samej stronie manuala przykład jak to zrobić z kluczami które zawierają string (chwila "przeróbki" i masz co chcesz) ... CZYTAĆ LUDZIE! Ten post edytował wookieb 14.09.2009, 22:15:55 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 4 Dołączył: 17.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Utwórz drugą tablicę i zapisuj do niej same wartości $liczba zgodnie z indeksem. Użyj sort() na tej tablicy i wyświetl podstawową tablicę po indeksach z tej posortowanej.
Zawsze jakaś opcja, aczkolwiek nie wiem czy ten kod działa.
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Ale patrząc na twój wynik to zapewne otrzymujesz go z bazy danych a sortowanie robi się ZAPYTANIEM. (ORDER BY) Czy to było tak cholernie trudne? Dodatkowo miałeś na tej samej stronie manuala przykład jak to zrobić z kluczami które zawierają string... CZYTAĆ LUDZIE! Tak, dane pobieram z bazy MySQL w pętli, przy użyciu WHERE `id`='$petla'. Taki kod pobiera mi wszystkie dane, niestety wg.id. Próbowałem pobierac dane posortowane wg. ilosci niestety otrzymywalem klika tych samych tabel, zamiast różnych. Używam pętli for, może jakieś rozwiązanie dzięki któremu pobiorą się już posegregowane? Oto pobieranie:
|
|
|
![]()
|
|
Nie wierze własnym oczom... Ale chwała ci, że podałeś kod
![]()
I pobierasz sobie wszystkie wyniki... Ten post edytował wookieb 14.09.2009, 22:26:05 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nie wierze własnym oczom... Ale chwała ci, że podałeś kod ![]()
I pobierasz sobie wszystkie wyniki... Pobrało tylko tablice o id 2 ... |
|
|
![]()
|
|
No a pokaż teraz kod.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
No a pokaż teraz kod. |
|
|
![]()
|
|
Wiedziałem. 0 podstaw. Bierz się za kurs.
http://pl2.php.net/mysql_fetch_assoc i przeczytaj bardzo dokładnie -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.07.2025 - 23:53 |