![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 308 Pomógł: 13 Dołączył: 31.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
czy jest jakiś sposób, żeby przeglądarka nie wczytywała dla każdej subdomeny od nowa grafiki? Mam profil użytkownika sannin i sannin2 grafika w topie na każdym profilu jest identyczna. Jak wchodzę na sannin.domena.pl ładuję grafikę, wchodzę na sannin2.domena.pl ładuję grafikę od nowa zamiast pobrać z cache. Czy jest na to jakaś rada? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 32 Dołączył: 24.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale poczytaj trochę o Entity Tags (ETag). Ciężko znaleźć coś po polsku, więc jeśli masz problemy z angielskim to walnę coś w stylu manuala. Dodatkowo warto zainstalować wtyczkę YSlow do Firefoxa. Pokaże Ci ona jak zoptymalizować stronę, aby była szybciej przetwarzana. (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Czy jest na to jakaś rada? A nie możesz zrobić jednej wspólnej subdomeny na grafiki? Cytat Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale poczytaj trochę o Entity Tags (ETag). No niby tak, ale pozostaje jeszcze kwestia ciastek, wysyłania żądań; dla wspólnej subdomeny ustawiony expire i przeglądarka nie wysyła (zazwyczaj) niczego, a tak by zeszło z nagłówkami parę KiB. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 812 Pomógł: 117 Dołączył: 2.12.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam, czy jest jakiś sposób, żeby przeglądarka nie wczytywała dla każdej subdomeny od nowa grafiki? Mam profil użytkownika sannin i sannin2 grafika w topie na każdym profilu jest identyczna. Jak wchodzę na sannin.domena.pl ładuję grafikę, wchodzę na sannin2.domena.pl ładuję grafikę od nowa zamiast pobrać z cache. Czy jest na to jakaś rada? Np. utworzyć subdomenę img.domena.pl i tam umieszczać wszystkie obrazy. Z każdej strony linkować do tej właśnie subdomeny. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 308 Pomógł: 13 Dołączył: 31.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam w .htaccess coś takiego
Cytat RewriteCond %{REQUEST_URI} !\.(jpg|gif|png|js|css)$ [NC] ale to nic nie daje bo i tak doczytuje. Np. utworzyć subdomenę img.domena.pl i tam umieszczać wszystkie obrazy. Z każdej strony linkować do tej właśnie subdomeny. No tak, jest możliwość podawania bezpośrednich linków jak domena.pl/obrazek.jpg, ale jakoś prościej? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat No tak, jest możliwość podawania bezpośrednich linków jak domena.pl/obrazek.jpg, ale jakoś prościej? No teoretycznie jest - dajesz przekierowanie 301 na subdomenę z obiektami statycznymi. Ale lepiej będzie jednak podać bezpośrednie URL, mniejsze straty transferu. ;] |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 19:18 |