![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 5 Dołączył: 11.09.2007 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Najpierw sorry za tytuł posta.. nie bardzo wiedziałem jak to napisać. Więc przejdźmy od razu do rzeczy... Mam taki problem. Mam tabelę w bazie danych o nazwie tabela i tam są dwa pola vat_id, klient_id i dok_id. Tabela ta zawiera faktury vat danego klienta (klient_id), które są przyporządkowane do danego dokumentu (dok_id). Więc w tej tabeli mam:
Stąd widać, że użytkownik o ID-1 ma 7 faktur (5 faktur do dokumentu ID-1, 2 faktury do dokumentu ID-2 i jedną fakturę do dokumentu ID-3), a użytkownik o ID-2 ma 3 faktury (2 faktury do dokumentu ID-4 i jedną - do ID-5). Mnie interesuje stworzenie takiego zapytania które z tej tabeli pobierze który klient (client_id) ma najwięcej dokumentów (dok_id). Czyli żeby było pogrupowane w/g dok_id i klient_id. Próbowałem tak ale nie udaje mi się. Wiem jak to zrobić na zasadzie pogrupowania po samym dok_id, a później w PHP-ie mogę to pododawać i posortować, ale chciałbym znać sposób jak (jeśli jest taka możliwość) skonstruować zapytanie. Z góry dzięki. Ten post edytował Kojak 14.09.2009, 11:21:52 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 18:04 |