![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 170 Pomógł: 14 Dołączył: 16.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Ma ktoś jakiś pomysł/sposób aby nie keszować danego elementu strony (w moim wypadku jest, to menu)? Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak cache-ujesz to obecnie, skoro chcesz pewien element wykluczyć?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 170 Pomógł: 14 Dołączył: 16.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Obecnie całym cache zajmuje się plugin (Zend_Controller_Plugin_Abstract). Jako frontend używam 'page'
Na początku cache był łapany w dispatchLoopStartup, później preDispatch jednak nie przekaże danych do layoutu. Myślałem też aby użyć Action Helpera (Zend_Controller_Action_Helper_Abstract). Jednak nie wiem jak przerwać akcje kiedy są dane w cache. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 444 Pomógł: 79 Dołączył: 26.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
generuj menu przed rozpoczeciem zbierania tresci do cache - np zbieraj tylko to podaja kontrolery zakladajac ze menu pochodzi z helpera
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Tylko w którym miejscu powinienem robić cache ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 444 Pomógł: 79 Dołączył: 26.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na ogol plugin jest najlepszym miejscem
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Tak mam teraz.
layout.phtml
Do cache leci cała strona - od "<html>". Jeżeli plugin znajdzie cache, to jest pomijany cały kontroler. Więc strona nie jest renderowana na nowo = nie wyświetli się menu użytkownika. |
|
|
![]()
|
|
wiec jesli w cache bedzie ladowalo tylko to co podaja controllery powinno spelniac oczekiwania
cos jak tutaj -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Na tym przykładzie się wzorowałem
![]() Jedna wersja pluginu łapie tylko dane z kontrolera, jednak nie wiem jak je przekazać do widoku. |
|
|
![]()
|
|
jesli dobrze pamietam front controller musi wykonac przynajmniej jedna akcje wiec mozesz stworzyc kontroler/akcje ktory podaje odpowiednia tresc z cache
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Znalazłem!
![]() Przez przypadek ale znalazłem ![]() Dla potomnych: Plugin: (link podany wyżej)
Layout:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 1.07.2025 - 10:54 |