![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 10.06.2008 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam do Was pytanie. Jak stworzyć takiego boxa (czy jak to nazwać) jaki widnieje na głównej stronie onetu: ![]() chodzi mi tutaj między innymi o te przeźroczyste pole z dłuższym tekstem itd. Chciałem sciągnąć ze źródła onetu, ale jest tam taki syf, że ciężko sie połapać. Udało mi się osiągnąć takie coś: ![]() Jednak jak widac, napisy w polach rpześwitujących są mało czytelne (bo też zmienia im się opacity) mimo wsadzenia do osobnych paragrafów itd.. Może ktoś pomóc ? html: css: Kod p.title {
z-index:2; background:#ff0000; color:#ffffff; padding:5px; margin:5px; position:absolute; opacity:0.85; } div.text { z-index:2; position:absolute; vertical-align:bottom; margin-top:50px; width:410px; color:#ffffff; opacity:0.7; font-weight:400; background:#787878; text-transform:none; } div.text p { color:#ffffff; text-transform:none; padding:1px 10px; } div.focia { width:410px; } img { position:absolute; } |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zrób 2 warstwy wewnątrz ogólnej - skorzystaj z pozycjonowania - tekst nie może być w warstwie z przezroczystością niestety.... tą warstwę z tłem wypozycionuj tak by była za tekstem... zerknij np. do tego i jeszcze do linku tam z pozycjonowaniem a resztę potestuj w css:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=13...mp;#entry658081 -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 403 Pomógł: 68 Dołączył: 20.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
możesz też zrobić plik png o przeźroczystości np. 50% i wrzucić jako tło.
-------------------- Pomogłem? wyraź to i kliknij "Pomógł"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Było...
W utopii byłoby to RGBA, ale w rzeczywistości jest to niemożliwe i zostaje tylko półprzezroczysty PNG, ew. osobna warstwa z ustawionym tłem i odpowiednią przezroczystością - wypozycjonowana między obrazkiem a właściwym tekstem. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 12 Dołączył: 30.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak wyżej, daj warstwę z obrazkiem, na nią nałóż warstwę z tłem (position:absolute tu musi być), któremu nadasz przezroczystość w CSS , a na to jeszcze nałóż warstwę z tekstem. u mnie to działa.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.06.2025 - 01:53 |