![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 188 Pomógł: 1 Dołączył: 4.07.2009 Skąd: ... Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam.
Chciałbym wykonać wyszukiwarkę dla sklepu internetowego. Wyglądałoby to następujaco. Klient oddaje np. Komputer do naprawy i dostaje nr ID produktu. Następnie wchodzi na stronę sklepu wklepuje w wyszukiwarkę nr ID swojego kompa i wyświetla mu się strona z stanem swojego kompa.
Powód edycji: [Spawnm]: przenoszę.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
a poza "chciałbym" to jaki problem widzisz?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 188 Pomógł: 1 Dołączył: 4.07.2009 Skąd: ... Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 219 Pomógł: 16 Dołączył: 16.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Plik html wykonany
Teraz potrzebuje napisać search.php i ująć w nim tą linijkę którą podał WebKing. Czy jest jakiś przykładowy styl?? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 36 Dołączył: 28.08.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
łączysz się z serwerem bazy danych: mysql_connect
wybierasz bazę: mysql_select_db wywołujesz zapytanie do bazy, za przykładem podanego wyżej pobierasz informację z bazy danych do tablicy: mysql_fetch_array no i wyświetlasz na stronie. ot to cała filozofia. jeśli nie chce Ci się tego robić samodzielnie, załóż wątek w "Giełdzie ofert". na pewno w kilka chwil zgłosi się kilka osób, które to zrobią za kilka PLN. Ten post edytował bogdan89 13.09.2009, 13:28:16 |
|
|
![]()
|
|
No wiesz początkujący jestem i chcę się sam nauczyć takie rzeczy robić.
A czy naprawdę nie ma jakiegoś szkicu na taką wyszukiwarkę? ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No ale przecież dostałeś już "przepis" na to jak to zrobić? W manualu masz przykłady na wykorzystanie konkretnej funkcji.
|
|
|
![]()
|
|
Mam coś takiego i... nic się niedzieje po wypełnieniu formularzu. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 36 Dołączył: 28.08.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok. kilka podstawowych spraw:
1) czy na pewno masz bazę danych o nazwie 'id' ? 2) czy w tej bazie danych masz tabelę o nazwie 'sklep' ? 3) jeśli powyższe się zgadza, to zrób w ten sposób:
poza tym, chyba lepiej będzie, jeśli zaczniesz od jakiejś książki z kursem PHP. Stron internetowych z kursami PHP i MySQL też jest pełno. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 349 Pomógł: 72 Dołączył: 22.01.2008 Skąd: Wadowice/Oświęcim Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W twoim kodzie nie masz nigdzie zadeklarowanej zmiennej $id.
Jeśli dobrze myślę, to chcesz korzystać ze zmiennych globalnych,a to nie jest najlepsze rozwiązanie. Jeżeli przesyłasz formularz za pomocą metody GET to zrób : jeśli POST-em to : Wstaw to przed linią w której wykonujesz zapytanie i powinno śmigać. Polecam jednak jakiś kurs PHP i manual,manual,manual do bólu tam szukaj bo tam wszystko jest opisane. -------------------- "PHP to człowiek. MySQL to również człowiek."
|
|
|
![]()
|
|
Ok problem rozwiązany. Teraz chciałbym spróbować na drugi sposób.
Wpisuje nr ID w stworzony formularz html następnie skrypt php pobiera dane z pliku txt (wcześniej utworzonego) i wyświetla dane przypisane do nr ID w pliku txt. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
file
Polecam też trochę własnej inicjatywy i przejrzenie manuala lub jakiegoś kursu. |
|
|
![]()
|
|
Ok pobrać plik potrafię ale jak wyświetlić dany numer??
Dane mi wyświetla ładnie tylko teraz chcę by spośród tych 3 wybrało mi jedną zdefiniowaną w formularzu html przez osobę odwiedzającą |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to robisz ifa i porównujesz czy dany wiersz się zgadza z wybranym z formularza... jak się zgadza to wyświetlasz... jak nie, to nie...
|
|
|
![]()
|
|
A mógłbyś mi poprawić ten kod.
![]() Nikt niepomoże?? Chociaż jaką strukturę IF zastosować?? Wygląd pliku txt Cytat 1|Laptop| w trakcie naprawy
2|Monitor| w trakcie naprawy 3|Komputer| naprawiony |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A może sam byś się trochę wysilił i pokazał jak próbujesz robić i ewentualnie z czym Ci nie wychodzi?
|
|
|
![]()
|
|
Wywala problem Cytat Parse error: syntax error, unexpected T_VARIABLE, expecting '(' in C:\Program Files\WebServ\httpd\wyszukiwarka\search.php on line 13
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 24 Dołączył: 29.07.2007 Skąd: Tarnowskie Góry Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rany włoskie... Polecam zajrzenie do dokumentacji, czy kursu odnośnie struktur kontrolnych...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 19.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! Jestem praktycznie zielony z sql'a, jednak udało mi się coś takiego stworzyć i teraz chciałbym zrobić wyjątek wyszukiwania dla jednej zmiennej, "kwota". Chciałbym, aby ta zmienna była wyszukiwana z between, czyli z przedziału, który zadawany jest przez użytkownika w dwóch inputboxach (kwota1 i kwota2). Czy da się tak ustawić, żeby przy nie wypełnieniu tych pozycji (lub jednej z nich) wyświetlał wszystko (lub minimum lub maksimum, w zależności od wypełnienia).
Z góry dziękuję za pomoc! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.06.2025 - 21:48 |