![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 13.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam następujący problem. Chciałem stworzyć skrypt który stworzy mi bazę oraz jej strukturę dla MySQL skrypt wygląda następująco:
Chciałbym stworzyć taki sam skrypt dla PostgreSQL ale mi nie wychodzi. Można prosić o jakieś sugestie. |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Developerzy Postów: 521 Pomógł: 13 Dołączył: 2.04.2004 Skąd: 52°24' N 16°56' E Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A można prosić o kod, który Tobie nie działa? Czyżbyś oczekiwał, że ktoś będzie pisał kod za Ciebie? Pokaż kod, który nie działa, a wtedy spróbujemy znaleźć rozwiązanie
![]() -------------------- Środowisko: Gentoo 2008.0 | Apache | PHP5 | PostgreSQL | MySQL | Postfix
Workstation: Gentoo 2008.0 | Firefox Thomas Alva Edison: "Aby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu ..." Odpowiedź na każde pytanie typu "Jak ...": "Nie da się, to nie PostgreSQL" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 420 Pomógł: 44 Dołączył: 22.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na pewno dla pg musisz używać innych funkcji funkcja mysql_connect jest tylko dla MYSQL a tobie jest potrzebna pg_connect i cała jej rodzina ponadto napewno obie bazy różnią się dialektem SQL-a dlatego pytanie może też będziesz musiał zmodyfikować ale tutaj mogą się wypowiedzieć specjaliści od pg
-------------------- Sztuką jest widzieć to czego nie widać.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 13.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Próbowałem podmienić kod ale pg_connect wymaga podania bazy z jaką chce się połączyć. To powiem inaczej. Czy istnieje funkcja która pozwoli mi sie podłączyć do serwera a potem na nim stworzyć bazę. Nie potrzebuje kodu tyko jakiejś sugestii, która mnie nakieruje. Kodu nie mam bo nie wiem jak go napisać. Dla MySQL zrobiłem a dla PostgreSQL nie wiem jak się za to zabrać.
|
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Developerzy Postów: 521 Pomógł: 13 Dołączył: 2.04.2004 Skąd: 52°24' N 16°56' E Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dla PostgreSQL głównym użytkownikiem jest postgres, a podstawowa baza to template1. Nie ma takiej funkcji, byś sobie stworzył nią bazę (no chyba, że ją sobie napiszesz), musisz wykonać zapytanie SQL, i potem się przelogować. PostgreSQL do logowania wymaga podania bazy.
-------------------- Środowisko: Gentoo 2008.0 | Apache | PHP5 | PostgreSQL | MySQL | Postfix
Workstation: Gentoo 2008.0 | Firefox Thomas Alva Edison: "Aby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu ..." Odpowiedź na każde pytanie typu "Jak ...": "Nie da się, to nie PostgreSQL" |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.07.2025 - 13:47 |