![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 7 Dołączył: 5.08.2009 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Temat banalny ,ale nie zabardzo rozumiem dlaczego funkcja zwraca mi 1, czy nie powinno być jeszcze else. Bo naprzykład w tym wypadku badam istnienie pliku i jeżeli założyć ,że taka konstrukcja if działa jak poprzednio to nie powinno mi nic wpisać do zmiennej nazwa (plik istnieje w obu przypadkach):
a wpisuje.Albo ja się tak zakręciłem ,albo ma to związek z jakimiś zasadami zwracania wartości przez funkcję. Ten post edytował Robert1985 12.09.2009, 20:46:24 -------------------- "Istnieją dwa sposoby projektowania oprogramowania. Można napisać je tak prosto, że w oczywisty sposób nie będzie w nim niedoskonałości; można też uczynić je tak skomplikowanym ,że nie będzie w nim żadnych oczywistych niedociągnięć.Pierwsza metoda jest znacznie trudniejsza." C.A.R Hoare
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
return kończy funkcje. brak go przy if
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 50 Dołączył: 28.10.2006 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Return jest instrukcją kończącą działanie funkcji. Kod umieszczony za nią po prostu nie zostanie wykonany.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 7 Dołączył: 5.08.2009 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No tak rzeczywiście ,ale wtopa dzięki za opamiętanie :/ Kliknę pomoc temu kto ma mniej.
-------------------- "Istnieją dwa sposoby projektowania oprogramowania. Można napisać je tak prosto, że w oczywisty sposób nie będzie w nim niedoskonałości; można też uczynić je tak skomplikowanym ,że nie będzie w nim żadnych oczywistych niedociągnięć.Pierwsza metoda jest znacznie trudniejsza." C.A.R Hoare
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8.07.2025 - 03:39 |