![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 17.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Buduję funkcję zamieniania znaków na "czyste". Na początek zdefiniowałem sobie coś takiego:
Teraz chciałem zrobić coś takiego, żeby przy użyciu funkcji preg_match sprawdzić czy w ciągu znaków $text znajdują się znaki inne niż te, które wyżej zamieniłem (czyli znaki bez ogonków) Jeżeli są - to chciałbym wykonać preg_replace, żeby każdy inny znak zamieniło na "_". Jak ułożyć wyrażenia regularne? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy istnieją inne znaki, nie wiem, jeżeli to robisz dla tego aby nazwa np załącznika była poprawna to możesz użyć preg_replace i powywalać wszystkie znaki oprócz a-Z Ten post edytował potreb 12.09.2009, 10:47:59 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 17.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wg mnie zrób preg_match'a i powywalaj wszystkie znaki oprócz a-Z 0-9 w taki sposób jak to chcesz zrobić chyba nie znajdziesz rozwiązania.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Wg mnie zrób preg_match'a i powywalaj wszystkie znaki oprócz a-Z 0-9 w taki sposób jak to chcesz zrobić chyba nie znajdziesz rozwiązania. Znalazłem ![]() Pozdrawiam ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.07.2025 - 05:07 |