![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 22.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mariusza walk z CMS'em ciąg dalszy. Problem na który tym razem się natknąłem jest dość dziwny. Mam na stronie taki oto formularz:
Dane z tego formularza chcę wysłać do pliku ze skryptem php, który załaduje plik obrazu na serwer, skrypt wygląda tak:
A dane przesyłam ajaxem przez jquery:
Problem polega na tym, że jeśli dane z tego formularza prześlę do pliku php bez ajaxa metodą post, to skrypt php załaduje plik na serwer i jest wszystko ok, ale gdy tylko chcę to zrobić przez ajax, to php wyrzuca komunikat "Błędny plik", czyli wychodzi na to że skrypt nie dostaje parametru "file"... Czy potrafi ktoś pomóc? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przez Ajax wysłać plik - nie da się.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 22.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No ale kliknięcie przycisku submit w czystym html-u też nie powoduje rozpoczęcia pobierania pliku, plik dopiero ładowany jest przez php, no nie? to dlaczego miałby ajax nie wywołać tego pliku php?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiesz, też niedawno się nad tym zastanawiałem a raczej robiłem to samo i odpowiedzi nie dostałem.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
a jak ominąłeś problem?
ja znalazłem coś takiego: http://phpletter.com/Demo/AjaxFileUpload-Demo/ ale mimo wszystko chciałbym, aby to nie była wierna kopia czegoś ![]() |
|
|
![]()
|
|
Właśnie też tego używam i działa
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
To może podpowiedz, w jaki sposób pobierasz spowrotem nazwę pliku który się zauploadowało, bo właśnie chcę załadować plik na serwer i dodać go jako obrazek w tinyMce
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 07:55 |