![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 11.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Temat być może był poruszany już w wielu postach mimo wszystko nie mogę sobie z tym poradzić. Otóż mam plik index php w którym jest naglowek, menu, i tresc strony. Do treści strony zaincludowałem pliki php, które uruchamia się z menu więc chciałbym aby w menu były wyróżnione aktywne zakladki po zaincludowaniu treści strony. odsyłacze wyglądają następująco.
Kod <ul id="button"> <li><a href="?id=glowna" title="Strona główna" id="current">Strona Główna</a></li> <li><a href="?id=download" title="Download">Download</a></li> <li><a href="?id=kontakt" title="Konakt">Kontakt</a></li> <li><a href="?id=projekty" title="Projekty">Projekty</a></li> <li><a href="index.php?glowna&id=kontakt" title="Konakt">Kontakt</a></li> <li><a href="?id=allegro" title="FORUM">Allegro</a></li> </ul> Próbowałem już w css metodą class ale nie mogę nic zdziałać. Jeszcze staram się znaleźć coś na za granicznych stronach np. Kod <?php $active[$current] = “class=aktywny”; ?> <li <?php echo $active[1] ?>><?php if ($current != 1) { echo "<a href=\"index.php\">home</a>"; } else { echo "Glowna"; } ?></li> <li <?php echo $active[2] ?>><?php if ($current != 2) { echo "<a href=\"?id=download\">web</a>"; } else { echo "Download"; } ?></li> Ale coś tu nie działa. Może gdybym do każdego zaincludowanego pliku php dodał jakiś parametr, który po wczytaniu zamieniałby w menu aktywną zakładkę. Oczywiście w pliku style.css mam dodaną klasę aktywny z odpowiednim parametrem zmieniającym. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 17:27 |