![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 372 Pomógł: 1 Dołączył: 13.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam problem - mam 2 kolumny w bazie tag_name i tag_amount - tag name to znawa tagu a tag_aumount to ilosc wystapien tagu. I mam problem, chciałebm zrobić, żeby tagi były pokazywane tak, że najczęstsze tagi są największe, a najmniejsze to te najmniej występujące tagi. No i nie wiem jak zsumowac wszystkie tagi. Możecie mi pomóc ?
Nie chce działać (chcialem zsumowac wszystkie ilości a pozniej podzielic jednen tag przez ilość i wtedy by mi wyszlo mniej więcej rozmiary). Nie chce robić sumowac w php, bo nie chce przeciazac stron. Przykład: (IMG:http://i26.tinypic.com/1zbaoat.jpg) Pozdrawiam Ten post edytował Watt 10.09.2009, 18:26:59 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
To akurat rozwiązuje się inaczej niż myślisz. Jak bowiem niby określisz popularność ułamkiem? (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Czy wartość 0.05 to dużo czy mało? Bo może być tak, że najpopularniejsze słowa po pewnym czasie będą mieć 0.04 (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) W Musisz zwyczajnie wybrać spośród wyników najmniej powtarzający się i najwięcej. W Twojej wersji po losowaniu ten z najmniejszą ilością będzie miał X pikseli wielkości, najpopularniejszy Y pikseli wielkość, a to co pomiędzy - proporcjonalnie. No chyba że liczba u wszystkich jest stała to wszystkie mają wielkość minimalną. Dobrze przy okazji ustalić liczbę poziomów i kolorów (jeśli je też zamierzasz zmieniać).
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 12:13 |