Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP][MySQL] Dodawanie komórek (ich wartości)
Watt

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Mam problem - mam 2 kolumny w bazie tag_name i tag_amount - tag name to znawa tagu a tag_aumount to ilosc wystapien tagu. I mam problem, chciałebm zrobić, żeby tagi były pokazywane tak, że najczęstsze tagi są największe, a najmniejsze to te najmniej występujące tagi. No i nie wiem jak zsumowac wszystkie tagi. Możecie mi pomóc ?

1. SELECT tag_name, SUM(tag_aumount) AS allamount FROM test ORDER BY RAND()

Nie chce działać (chcialem zsumowac wszystkie ilości a pozniej podzielic jednen tag przez ilość i wtedy by mi wyszlo mniej więcej rozmiary). Nie chce robić sumowac w php, bo nie chce przeciazac stron.

Przykład:
(IMG:http://i26.tinypic.com/1zbaoat.jpg)

Pozdrawiam

Ten post edytował Watt 10.09.2009, 18:26:59
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 1)
thek

Grupa: Moderatorzy

To akurat rozwiązuje się inaczej niż myślisz. Jak bowiem niby określisz popularność ułamkiem? (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Czy wartość 0.05 to dużo czy mało? Bo może być tak, że najpopularniejsze słowa po pewnym czasie będą mieć 0.04 (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) W Musisz zwyczajnie wybrać spośród wyników najmniej powtarzający się i najwięcej. W Twojej wersji po losowaniu ten z najmniejszą ilością będzie miał X pikseli wielkości, najpopularniejszy Y pikseli wielkość, a to co pomiędzy - proporcjonalnie. No chyba że liczba u wszystkich jest stała to wszystkie mają wielkość minimalną. Dobrze przy okazji ustalić liczbę poziomów i kolorów (jeśli je też zamierzasz zmieniać).
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.08.2025 - 12:13