![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Dopiero zaczynam zabawę z JS. Chciałbym się dowiedzieć czy istnieje możliwość zaznaczania komórek tabeli myszką? Np jak w excelu, jeżeli zaznaczymy już te komórki to po kliknięciu np prawym przyciskiem będziemy mogli je scalić i coś wpisać w nie. Nie proszę o gotowy kod, tylko na co powinienem zwrócić uwagę, jakich funkcji użyć. Bardzo mile widziany byłby jakiś algorytm ![]() Ten post edytował ruda zosia 9.09.2009, 13:30:47 |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
ogólnie to google polecam.
http://codethat.com/grid/style_ex.html http://www.dhtmlx.com/docs/products/dhtmlxGrid/ -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzięki, przejrzałem te linki i stwierdziłem, że są zbyt skomplikowane
![]() samo zaznaczanie już zrobiłem sam i teraz powoli bawię się dalej. utknąłem na takim czymś... w ogóle nie wiem czy jest to możliwe mam: ... <td id="1.2" onClick="pokaz(this)"> </td> ... i teraz czy mogę wyciągnąć jakoś tą nazwę id? function pokaz(id) { document.write(id); // daje [object HTMLTableCellElement] // a coś takiego daje null: var obiekt=getElementById(id); document.write(obiekt); } |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
dzięki za cenne uwagi
ale w sumie nie odpowiedziałeś mi czy można jakoś dobrać się do nazwy tego identyfikatora ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Można:
A najlepiej, to byłoby tu już skorzystać z jakiegoś frameworka JS. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
się rozpisałeś
![]() chodzi Ci o coś takiego? Kod function pokaz(id) { var obiekt=getElementById(id); document.write(obiekt.id); // wyświetlania używam w celach testowych } ale takie coś mi nie działa |
|
|
![]()
|
|
Cytat document.write może być wywołany tylko w momencie wczytywania, a nie wywołania funkcji. Poszukaj o innerHTML
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
poczytałem o innerHTML i zrobiłem coś takiego:
w body: <p id="znacznik"></p> w JS: function pokaz(id) // id dostajemy z innej funkcji { var obiekt=document.getElementById(id); document.getElementById("znacznik").innerHTML="Kotek"; // dla sprawdzenia wyświetli się Kotek document.getElementById("znacznik").innerHTML=obiekt.id; // nie działa document.getElementById("znacznik").innerHTML=obiekt; // nie działa document.getElementById("znacznik").innerHTML=id; // takie coś daje: [object HTMLTableCellElement] } no i dalej nie wiem jak wyświetlić nazwę identyfikatora HTML ![]() EDIT: jednak błąd leży gdzieś w przekazywaniu identyfikatora po zrobieniu takiego czegoś: function pokaz(zmienna) // id dostajemy z innej funkcji { var obiekt=document.getElementById("znacznik"); document.getElementById("znacznik").innerHTML=obiekt.id; // dostaniemy znacznik } więc wiem już o co chodzi ![]() dzięki wielkie!! EDIT: znalazłem ten błąd wystarczyło zrobić coś takiego: function pokaz(zmienna) // zmienna - to id z innej funkcji { document.getElementById("znacznik").innerHTML=zmienna.id; // dostaniemy wtedy nazwę identyfikatora } takie proste a tyle czasu mi to zajęło ;/ dzięki jeszcze raz ![]() Ten post edytował ruda zosia 12.09.2009, 11:52:53 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 12:37 |