![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 17.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Moje zadanie jest zdeczka skomplikowane. Mam bazę danych w których są dwie tabele. W pierwszej są dwa pola (id, autor książki). W drugiej (id, autor książki, tytuł książki). Chciałem wykonać odpowiednią pętlę, która zamieni mi drugą tabelę w ten sposób, że zamiast nazwy autora książki będzie id autora z pierwszej kolumny: (id, id autora, tytuł książki). Nie robiłem update do kolumny drugiej, tylko utworzyłem trzecią kolumnę i będę chciał do niej załadować już "po nowemu" Robiłem to tak:
Generalnie spełniło to funkcję, ponieważ dopasowała id do autora, ale tylko dla pierwszego wpisu w TABELI2. Potem już wszystkie są takie same (czyli jeżeli pierwszy autor miał id 6 - to wszystkie wpisy w tabeli mają id 6 ;/). Kombinowałem użyć jakiegoś continue;, ale nadal to samo. Myślę obecnie nad foreach. Co o tym myślicie? // Nie patrzcie na jakieś błędy literówek, składni czy funkcji. I tak piszę to na innym silniku, ale napisałem tutaj w ten sposób, żeby było czytelniejsze i zrozumiałe. Ten post edytował WoGuziczek 8.09.2009, 18:18:28 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 915 Pomógł: 210 Dołączył: 8.09.2009 Skąd: Tomaszów Lubelski/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Domyślam się, że ma to być wykonane jednorazowo, więc po co sobie utrudniać życie - wystarczy sam SQL:
Oczywiście najpierw trzeba by dodać do 'Tabela2' kolumnę 'autor_id', a następnie po zabiegu usunąć kolumnę 'autor'. Pozdrawiam, Ten post edytował redeemer 8.09.2009, 19:03:39 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 17.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Padłem...
Moje 40 linijek kodu vs Twoja jedna linijka. Twoje działa ![]() Dzięki bardzo ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 01:01 |