![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 1 Dołączył: 13.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam zacząłem pisać classe
Napisałem taki kod
I wywołuje to tak
I wywala błąd Kod Fatal error: Cannot access private property tag_news::$html in C:\Program Files\WebServ\httpd-users\obiekt\tag_news.php on line 4 nie wiem czemu. Czy może mi ktoś pomóc co w tym kodzie jest źle ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
przeczytales chociaz ze zrozumieniem komunikat bledu?
Wiesz co to public, protected,private? Wiesz co one dają dla wlasciwosci/metod klasy? Powinienes przeczytac troche na temat tego za co sie zabierasz. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 377 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poza tym nie
tylko
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Pomijając to, o czym napisał @nospor, to takie odwołanie jest bezsensowne. Albo odwołujesz się do składowej (jeśli jest taka mozliwość - składowa jest publiczna), albo do metody (analogicznie). A Ty odwołałeś sie mniej więcej w ten sposób: klasa->składowa->metoda(); -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 1 Dołączył: 13.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przeczytales chociaz ze zrozumieniem komunikat bledu? Wiesz co to public, protected,private? Wiesz co one dają dla wlasciwosci/metod klasy? Powinienes przeczytac troche na temat tego za co sie zabierasz. Czytałem. Modyfikatory: Public – dostępne zawsze spoza klasy i jej wnętrza. Private – dostępne jedynie wewnątrz klasy. Protecet – to samo co wyżej lecz występuje we wszystkich podklasach. I dałem
I niby wszystko jest teraz ok. a wywala błąd Kod Fatal error: Call to a member function menu() on a non-object in C:\Program Files\WebServ\httpd-users\obiekt\tag_news.php on line 4 I co jest teraz źle ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
odpowiedzi masz w poprzednich postach pozostalych userow
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
odpowiedzi masz w poprzednich postach pozostalych userow ![]() Nie zdarzyłem przeczytać zanim napisałem post. Niby wszystko teraz ok. ale nic nie wyświetla a powinno wyświetlić tabelkę a nic nie wyświetla. Bo chciałem dodać kolejne funkcje aby pod $html tworzyło cały dokument. Czyli na początku menu a potem funkcje odpowiedzialne ze formularz. |
|
|
![]()
|
|
no ale mysl troche...
przeciez ty tylko przypisuje do $this->html kod ale nic z nim nie robisz. daj na tym glupie echo to zobaczysz to i owo -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
echo / print ![]() Moża zanim zaczniesz pisać tą super "classe" to zapoznaj się z podstawami bo wyskakujesz do programowania obiektowego, a podstaw nie masz żadnych. Skąd ty możesz wiedzieć czy znam podstawy czy nie. Forum jest pod pomagania a nie od oceniania czy ktoś zna podstawy czy nie. Może podstawy znam tylko akurat sie pogubiłem. Po za tym chodziło o to by w każdej funkcji nie wywołać return tylko w 1 głównej. W tym przypadku w funckji menu. I czemu niby twierdzisz że super classa chyba po to się pisze classy by łatwo można było modyfikować kod. I nie potrzebnie powtarzać te same części kodu jak strukturalnie. Obecnie napisałem tyle ( na razie samo menu ) i niby twierdzisz że jest to bez sensu ? Dlaczego ?
Wywołanie
Ten post edytował szczabik 8.09.2009, 13:57:59 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Odnośnie braku podstaw: wywnioskowałem to po problemach jakie zgłaszałeś (widoczność składowych, brak wyniku na ekranie).
Odnośnie twojej "classy": (dlaczego nie klasy?) jaka jest jej przewaga nad odpowiednikiem napisanym strukturalnie w postaci zwykłej funkcji? W obecnej formie takowej przewagi niestety nie widzę. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Odnośnie twojej "classy": (dlaczego nie klasy?) jaka jest jej przewaga nad odpowiednikiem napisanym strukturalnie w postaci zwykłej funkcji? W obecnej formie takowej przewagi niestety nie widzę. No dobrze, nie każdy zna od razu założenie OOP ani nie jest ekspertem we wzorcach projektowych i MVC. To, że autor pyta się o takie rzeczy (i nawet komunikat mówi dokładnie co jest nie tak) to lipa ale ten komentarz jest zbędny. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
A mam takie pytanie jeszcze napisałem taki kod
I wywołuje tak
i jak teraz wywołując funkcje menu ustawić atrybuty dla funkcji odnośnik która jest wewnątrz funkcji menu. Próbowałem tak
ale nie działa |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
No bo naprawdę nie znasz podstaw. A szczególnie podstaw funkcji http://pl2.php.net/manual/pl/functions.arguments.php
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Skąd ty możesz wiedzieć czy znam podstawy czy nie. Forum jest pod pomagania a nie od oceniania czy ktoś zna podstawy czy nie. Może podstawy znam tylko akurat sie pogubiłem. Nie trzeba wiedzieć, wystarczy popatrzeć, o co pytasz. Zapraszam do lektury manuala, wówczas będziemy mogli porozmawiać. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 10:33 |