![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 1 Dołączył: 5.04.2007 Skąd: Jarocin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam taki kod:
I wywołuję to w ten sposób:
Wiem, że nie działa (komentarz w kodzie). Chcę osiągnąć powtarzającą się, do uzyskania wartości 100 dla zmiennej loop, animację (góra/dół) na obiekcie. Tylko, że FireBug wywala błąd, że nie ma takiej funkcji jak this.moveUp(). Wiem też, że nie jest dobrze sprawdzany warunek:
Wiem, że 'this' jest źle użyte, bo odwołuje się do elementu DOM '#jakisObiekt', a chcę się odwołać do obiektu klasy, żeby wywołać metodę. Czy ktoś wie jak temu zaradzić? Pozdrawiam! Ten post edytował Master Pain 8.09.2009, 08:58:11 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
this.moveUp() - to jest wywolanie metody a nie jej deklaracja. Najpierw musi byc jej deklaracja by moc ją wogole wykonac.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 1 Dołączył: 5.04.2007 Skąd: Jarocin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przepraszam, źle podałem przykładowy kod, już poprawiam.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Ja bym zrobił mniej więcej w ten sposób
Ten post edytował wookieb 8.09.2009, 09:21:47 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Komunikat z FireBug'a: Błąd: this.moveDown is not a function
Metoda nie jest dostępna z tego poziomu? Zauważyłem też, że nie mogę sprawdzić warunku odnośnie loop:
Zmienna ta nie jest tam widziana. Coś zrobiłem nie tak? Kiedy zrobię:
alert pokazuje 'undefined'. Czy coś źle zadeklarowałem? Natomiast alert w metodzie moveDown pokazuje aktualną wartość zmiennej. Ten post edytował Master Pain 8.09.2009, 10:57:57 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
THIS w funkcji jQuery odnosi sie do obiektu jQuery a nie do klasy.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
nospor, hmm... to jak to rozwiązać? Chcę to zrobić obiektowo, ale też będę wykorzystywał funkcjonalność jQuery.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Ten post edytował wookieb 8.09.2009, 11:11:55 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
mozna tez inaczej:
Kod function klasa() { aczkolwiek idea podobnathis.loop = 0; this.object = $('#jakisObiekt'); var thisObj = this; this.moveUp = function() { this.object.animate({top : '+=100px'}, 1000, 'linear', function(ala) { //tutaj jest błąd, po prostu nie wiem jak to wywołać. if(thisObj.loop < 100) { thisObj.moveDown(); } }); } this.moveDown = function() { this.object.animate({top : '-=100px'}, 1000, 'linear', function() { if(thisObj.loop < 100) { thisObj.moveUp(); } }); } } ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
wookieweb, nospor - bardzo Wam dziękuję! nospor, wookieweb był szybszy no i trochę jego zapis mi bardziej wizualnie odpowiada
![]() Pozdrawiam! Ten post edytował Master Pain 8.09.2009, 11:24:13 |
|
|
![]()
|
|
Cytat nosor, wookieweb był szybszy mi to tam zwisa i powiewa... chce jedynie zaznaczyc ze podal ci dopiero poprawną odpowiedź po moich podpowiedziach. Do póki nie napisalem co i jak to podawal ci zle kody ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
hmm racja, już klikam w odpowiedni przycisk
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 08:44 |