![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
posiadam tabelę tagów, która wygląda następująco:
Pobranie najpopularniejszych tagów użytkownika nie jest problemem:
Chciałbym pobrać 30 użytkowników, którzy piszą najbardziej zbliżoną treść do użytkownika X na podstawie występowania tagów. Na pewno pomoże mi w tym powyższe zapytanie, aby na podstawie jego wyniku opracować listę tych użytkowników. Nie mam pomysłu jak to ugryźć, wszelkie rady mile widziane. Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na podstawie podane przez ciebie zapytania otrzymasz mniej więcej taki wynik:
Kod 45 PHP 32 MySQL 13 Java 6 Perl 3 Python 1 Linux 1 Windows Na podstawie tej listy powinieneś, moim zdaniem, pobrać 30 użytkowników dla każdej wartości, czyli:
itd. A następnie scalić powyższe wyniki, mnożąc jednocześnie otrzymane współczynniki, aby dla najpopularniejszych tagów użytkownika X, znaleźć również najbardziej zbliżonych użytkowników. Na sam koniec wystarczy posortować tablicę i gotowe. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Miałem podobny pomysł, ale nie wiem co zrobić dalej, gdy pobiorę już listę użytkowników dla każdego tagu i scalę ją. Jak posortować listę użytkowników (jest ich ilość tagów * załóżmy te 30), aby wybrać 15 tych najbardziej trafnych? Pytanie zadane na forum dotyczy bardziej kwestii wymnożenia współczynników, za co nie potrafię się zabrać.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Hmm, w MySQL (i nie tylko w MySQL) była taka funkcja, która obliczała współczynnik podobieństwa dwóch łańcuchów - SOUNDEX.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Albo to
http://www.google.pl/#hl=pl&source=hp&...ebced7778fb68eb I wyjaśnienie co to jest. http://pl.wikipedia.org/wiki/Odleg%C5%82o%...87_Levenshteina Ten post edytował wookieb 8.09.2009, 15:19:41 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 18:27 |