![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 333 Pomógł: 16 Dołączył: 13.05.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
od jakiegoś czasu bacznie śledzę różne wątki dotyczące stosowania ORM. Nauczenie się posługiwania MDB2 z pewnością nie jest trudne, jednak nachodzi mnie pytanie czy warto? Poza elastycznym kodem, możliwością oddzielenia warstwy modelu i zastosowania modelu MVC co jest wielkim plusem, spotykam też złe opinie. Szczególny wątek o ORM-ach rozwinął się pod tym adresem: http://www.goldenline.pl/forum/php-w-praktyce/1073898/s/2 Czy obciążenie jakie niesie ze sobą korzystanie z ORM odstrasza Was na tyle, aby porzucić te praktyki? Czy mimo wszystko jest to w większości przypadków tak mało widoczne, że nie warto się tym przejmować? Z wątku na goldenline odczytałem ORM-y jako wielkie zło... Pytam właściwie na samym początku przygód z ORM, sam nie mam wyrobionego zdania. Dzięx i pozdrawiam. -------------------- Kliknij POMÓGŁ jeśli moja odpowiedź okazała się użyteczna!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Czy obciążenie jakie niesie ze sobą korzystanie z ORM odstrasza Was na tyle, aby porzucić te praktyki? Czy mimo wszystko jest to w większości przypadków tak mało widoczne, że nie warto się tym przejmować? Praktycznie wszystkie współczesne frameworki korzystają z jakiegoś ORM, więc tak czy tak w końcu się z którymś zetkniesz. Cytat Poza elastycznym kodem, możliwością oddzielenia warstwy modelu i zastosowania modelu MVC co jest wielkim plusem, spotykam też złe opinie. Czy to jest osiągane tylko przez ORM...? Niekoniecznie - taki najprostszy sposób, to wykorzystywanie jakichś obiektowych sterowników, ale pozostaje kwestia relacji, a ona tu aż tak różowo nie wygląda, poza tym - zostaje sztywne wklepywanie zapytań. Sam nie do końca akceptuję filozofię ORM, pisałem swojego, który nie żarł zasobów na __set/__get, ale główna idea pozostała bez zmian. :] -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 258 Pomógł: 17 Dołączył: 22.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Toż tam chyba góra pieć osób na krzyz dyskutuje.... i każda się nakręca. Spróbój napisać jakiś projekt z wykorzystaniem ORMa i bez - sam dojdziesz do wniosku czy lepiej czy nie
![]() Co ciekawe na stronie projektu doctrine znajdziesz przykłady i testy świadczące, że doctrine może być szybsze niż funkcje mysql_* ![]() Symfony korzystało najpierw z Propla teraz z Doctrine i sporo osób uważa, że to jeden z najlepszych frameworków. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 377 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystkie te systemy mają jedną wadę. Działają dobrze tylko z podstawowymi zapytaniami. Gdy chcesz naprawdę skomplikowane stworzyć nagle się okazuje że musisz się nakombinować jak głupi i w ostateczności i tak najlepiej zejść do gołego zapytania. No i obsługa procedur i widoków nie istnieje. Do tego są wolne (zwłaszcza Doctrine jak mi wyszło z testów).
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 258 Pomógł: 17 Dołączył: 22.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Działają dobrze tylko z podstawowymi zapytaniami Wtedy mozesz zrobić tak:
widoki tez są http://www.doctrine-project.org/blog/using...s-with-doctrine -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 377 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dlatego napisałem że trzeba i tak zejść do gołego zapytania. Rzuciłem okiem na link i mam to samo pytanie co inni w komentarzach. Da się wykonać już istniejący widok?
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 22:53 |