|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 23 Dołączył: 27.06.2009 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam
Chcę wprowadzić na swojej stronie możliwość dawania + lub - zamieszczonym komentarzom (jak na wykopie). Oczywiście dany użytkownik może głosować tylko raz na dany komentarz. Mam 2 koncepcje jak powinna wyglądać tabela z głosami i nie wiem która będzie lepsza.
Przy każdym załadowaniu podstrony z komentarzami trzeba sprawdzić czy na poszczególne komentarze użytkownik który jest zalogowany oddał głos
które rozwiązanie jest optymalniejsze i nie będzie zarzynać bazy (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) ? |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%)
|
drugie, tylko nie zapomnij o indeksie na kolumnę user_id, oraz o rodzaju głosu który został oddany (+ lub -)
pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 23 Dołączył: 27.06.2009 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%)
|
dziękuję za błyskawiczną odpowiedź (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
ach tak rodzaj oddanego głosu... nie wspomniałem że w drugim rozwiązaniu suma + i - będzie przechowywana w tabeli `comments` aby nie podliczać głosów za każdym razem przy wyświetlaniu (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) wtedy nie muszę w tabeli `comment_ratings` przechowywać rodzaju oddanego głosu. btw. tak z ciekawości, dlaczego indeks na `user_id` a nie `comment_id`? pozdrawiam Ten post edytował paw-e-l 6.09.2009, 12:27:19 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%)
|
nie wspomniałem że w drugim rozwiązaniu suma + i - będzie przechowywana w tabeli `comments` aby nie podliczać głosów za każdym razem przy wyświetlaniu (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) wtedy nie muszę w tabeli `comment_ratings` przechowywać rodzaju oddanego głosu. liczba głosów w comments jeszcze może być, ale w taki sposób nie będziesz wiedział kto jaki głos oddał, oczywiście jeśli nie jest Ci to potrzebne, to Twój sposób starczy, ale z doświadczenia wiem, że czasem taka informacja może być bardzo przydatna, więc na Twoim miejscu przy tam małym narzucie (w sumie to tylko jedna kolumna typu bool), dodałbym ją do tabeli comment_ratings Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
|
w sumie racja. można by dzięki temu dodatkowo prowadzić statystyki per user ile w sumie oddał + / - (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
mógłbyś jeszcze zerknąć do mojego poprzedniego posta? edytowałem go i jest tam jeszcze 1 pytanie. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 23.12.2025 - 12:58 |