![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 7 Dołączył: 9.10.2007 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Właśnie bawię się Zend_Form i mam pewien problem z komunikatami błędów. Otóż tworze pole formularza:
Kiedy wypełnie pole niepoprawnieto uruchamia się moja klasa "Required" jednak gdy nic nie wpisze i wyśle formularzaż to oczywiście pojawia się mój komunikat o błędzie z mojej klasy Required oraz domyslny komunikat Zenda: Value is required and can't be empty Jak mogę wyłączyć ten komunikat ![]() Myślę też nad tym aby w ogóle wyłączyć domyślne wyświetlanie komunikatów i wyświetlić je we własnym zakresie nad każdym polem input w pętli. Pytanie tylko jak wyłączyć błędy i pobrać je do pętli? Drugie pytanie jest takie. Czy da się wyświetlić te błędy nad polem INPUT ![]() Ten post edytował Sajrox 6.09.2009, 11:52:47 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$options = array(
'notEmptyMessage' => "A non-empty value is required for field '%field%'" ); Do tego masz stałe do każdego błędu: Zend_Validate_Between::NOT_BETWEEN => 'Month value %value% must be between ' . '%min% and %max%' Możesz je też bezpośrednio do translatora wrzucić. Generalnie czytaj dokumentację. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 7 Dołączył: 9.10.2007 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jednak zrobiłem inaczej. Znalażłem jak zdefiniować komunikaty dla określonego błędu:
Potem to pewnie połączę z Translatorem jak już będę wiedział o co w nim chodzi ![]() A wiesz może jak wyłączyć pokazywanie Labela dla przycisków ![]() Chodzi o to że przy przycisku w formularzu dodaje mi pole label z taką wartością jak value przycisku :/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 444 Pomógł: 79 Dołączył: 26.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A wiesz może jak wyłączyć pokazywanie Labela dla przycisków ![]() Chodzi o to że przy przycisku w formularzu dodaje mi pole label z taką wartością jak value przycisku :/ hmm nie spotkalem sie z tym jeszcze, mozliwe ze cos dodaje do tego elementu decorator 'Label' i trzeba go usunac co do pierwszego problemu to dlaczego dajesz required=true skoro nie chcesz zeby bylo to automatycznie weryfikowane? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
hmm nie spotkalem sie z tym jeszcze, mozliwe ze cos dodaje do tego elementu decorator 'Label' i trzeba go usunac co do pierwszego problemu to dlaczego dajesz required=true skoro nie chcesz zeby bylo to automatycznie weryfikowane? Bez require=true gdy nic nie podam w polu input to nie wyświtla mi komunikatu o błędzie mimo tego że mam ustawione 'NotEmpty'. gdzieś przeczytalem że aby działało 'NotEmpty' musimy uzyć require=true. Sprawy z Labelem do przyciskó rozwiązłem na razie w taki sposób że przyciski obudowałem w element <div class="button">...</div> A w stylach css dałem:
A oto kod jak pogrupowałem przyciski:
Pozwala to także wyświetlić przyciski jeden obok drugiego Pod warunkiem że dodamy do styli css:
![]() A co do Tłumaczeń tekstów to jeszcze to studiuję. Na razie nie mogę tego skumać dokładnie, ale mam nadzieję że to kwestia czasu ![]() Ten post edytował Sajrox 7.09.2009, 01:21:27 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 05:07 |