![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 271 Pomógł: 0 Dołączył: 20.08.2003 Skąd: Szczecinek Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Siemka zrobiłem skrypt sklepu w php.U mnie na lokalu działa wszystko php 4.3.0 a jak wrzuciłem skrypt na inny serwer z starszym php to nie działa kilka zeczy mianowicie ta linijka
[php:1:74a4ad5ae7]<?php $query=mysql_query("SELECT * FROM user WHERE login='".$_POST['userlogin']."' OR mail='".$_POST['usermail']."'"); if ($check=mysql_fetch_assoc($query)){ die ("Taki login lub adres e-mail już istnieje <a href=java script:history.back()>Powrót</a>"); ?>[/php:1:74a4ad5ae7] U mnie na localu chodzi znakomicie a tu wyskakuje Kod Warning: mysql_fetch_assoc(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in C:xampphtdocssklepfunction.inc.php on line 424.
Następnie mam wylogowanie w takiej postaci [php:1:74a4ad5ae7]<?php <? session_start(); echo"<html> <head> <title>NAZWA WWW</title> <link rel="stylesheet" type="text/css" href="styl.css">"; if ($_REQUEST['akcja']=='logout'){ unset($_SESSION['login']); echo"Zostałes wylogowany"; print '<meta http-equiv="refresh" content="2;URL=../index.php">'; } echo"</head> </html>"; ?> ?>[/php:1:74a4ad5ae7] Tutaj usuwa z sesji login i powraca na strone główną. I u mnie na lokalu to tez działa ale na serwerku to nic nie daje dalej istnieje w sesji login ![]() ![]() Prawdopodobnie jest to spowodowane wersją php jak dostosować to do starszej wersji ![]() -------------------- Warsztat: gPHPEdit | Linux 2.6.17-11-generic (Ubuntu)
Sprzęt: Noteook BenQ A33E ___________________________________________________ |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli to jest stare php to może użyj starych tablic $HTTP_POST_VARS i innych tego typu?
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 271 Pomógł: 0 Dołączył: 20.08.2003 Skąd: Szczecinek Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie nie zmienaa $_POST normalnie działa
-------------------- Warsztat: gPHPEdit | Linux 2.6.17-11-generic (Ubuntu)
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Ile razy już przypominaliśmy, by nie w ten sposób budować zadaniwa pytan do serwera bazodanowaego.
[php:1:e66311bf03]<?php $strPyt = "SELECT * FROM user WHERE login='".$_POST['userlogin']."' OR mail='".$_POST['usermail']."'"; $query=mysql_query($strPyt) or Die( 'blad zapytania: ' . $strPyt ); if ($check=mysql_fetch_assoc($query)) { die ("Taki login lub adres e-mail już istnieje <a href=java script:history.back()>Powrót</a>"); } ?>[/php:1:e66311bf03] A zresztą - kto po tylu wyraźnych zaleceniach daje nie sprawdzone dane z POST/GET prosto do zapytania.... -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
Siemka thx a jak ona mają byc sprawdzane jesli juz tak mowisz
![]() -------------------- Warsztat: gPHPEdit | Linux 2.6.17-11-generic (Ubuntu)
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 0 Dołączył: 29.10.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
np.
//sprawdzasz czy meil jest rzeczywiscie meilem: $ereg = eregi("^[-a-z0-9]+@+[-a-z0-9]+(.[-a-z0-9]+)+)+(/?)+([-a-z0-9._]+.+[a-z]{3,5})*$",$HTTP_POST_VARS[type_mail],$table); if($ereg == strlen($HTTP_POST_VARS[type_mail])){$mail = $HTTP_POST_VARS[type_mail];}else{echo 'gowno nie meil'} } //sprawdzasz czy login jest loginem : $ereg = ereg("([[:alnum:] ]{1,32})*",$HTTP_POST_VARS[type_login],$table); if($ereg == strlen($HTTP_POST_VARS[type_login])){$login = $HTTP_POST_VARS[type_login];}else{echo 'bardzo zly login';} i zadajesz pytanie do mysqla jesli sa to meile i loginy if(isset($login)==TRUE and isset($mail)==TRUE){ $strPyt = "SELECT * FROM user WHERE login='$login' OR mail='$mail'"; $query=mysql_query($strPyt) or Die( 'blad zapytania: ' . $strPyt ); }else{ } pisalem w locie ale powinno dzialac |
|
|
![]()
|
|
to ja mam to zrobione tak
[php:1:9eeb9697d5]<?php if ($_POST['userlogin']=='' OR $_POST['userpass']=='' OR $_POST['userpass2']=='' OR $_POST['usermail']=='' OR $_POST['zgoda']!=='ok'){ Die ("Wypełnij wszystkie pola <a href=java script:history.back()>Powrót</a>"); }else{ $strPyt = "SELECT * FROM user WHERE login='".$_POST['userlogin']."' OR mail='".$_POST['usermail']."'"; $query=mysql_query($strPyt) or Die( 'Bład zapytania: ' . $strPyt ); if ($check=mysql_fetch_assoc($query)) { die ("Taki login lub adres e-mail już istnieje <a href=java script:history.back()>Powrót</a>"); } $strpyt2="SELECT * FROM user WHERE login='".$_POST['userlogin']."' OR mail='".$_POST['usermail']."'"; $query=mysql_query($strpyt2) or Die('Błąd zapytania:' . $strpyt2); if ($check=mysql_fetch_assoc($query)){ die ("Taki login lub adres e-mail już istnieje <a href=java script:history.back()>Powrót</a>"); }else{ if ($_POST['userpass']!==$_POST['userpass2']){ die ("Wpisane hasła nie zgadzają się <a href=java script:history.back()>Powrót</a>"); }else{ if (! ereg ("^.+@.+..+$", $_POST['usermail'])) { Die ("Prosze podac prawidłowy e-mail <a href=java script:history.back()>Powrót</a>"); }else { rejstracja ($_POST['userlogin'],$_POST['userpass'],$_POST['usermail'],$_POST['usergg'],$_POST['usertel'],$_POST['usertlen']); } } } } } ?>[/php:1:9eeb9697d5] -------------------- Warsztat: gPHPEdit | Linux 2.6.17-11-generic (Ubuntu)
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 05:36 |