Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Podwójne sortowanie, ... niecodzienny problem ;-(
poldo
post 5.09.2009, 15:54:47
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Stworzyłem sobie trzy tabele, w jednej są to np. jakies filmiki, w drugiej tagi, a trzecia zawiera dane łączące tagi z fimikami. Postanowiłem na stronie zrobić losowe wyświeltanie 10 tagów, a pośród tych 10 tagów ułożyć je w kolejności ilości występowania w różnych filmikach. Skonstruowałem więc takie zapytanie:

1. SELECT count(tvt.ID_tagu) AS Ile, tvt.Tag FROM (tv_tagi tvt JOIN tv_polaczenia tvp JOIN tv_filmiki tvf) WHERE tvf.ID_tv = tvp.ID_tv AND tvp.ID_tagu = tvt.ID_tagu GROUP BY tvt.Tag ORDER BY RAND(), Ile DESC LIMIT 10

Jak widać, chciałem aby najpierw wylosowało mi 10 losowych tagów RAND(), a potem te 10 tagów by posortowało wg. ilości ich powtórzeń Ile DESC. Niestety, o ile losuje tagi losowo, to już potem ich nie chce posegregować wg. zliczonego wcześniej counta Ile. No i teraz jestem w kropce jak jednym zapytaniem SQL można by ten problem rozwiązać...? sadsmiley02.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
erix
post 5.09.2009, 16:01:41
Post #2

Grupa: Moderatorzy

Utwórz sobie podzapytanie wybierające najpierw losowe tagi, potem (zewnętrznym) sortujesz wg liczby powtórzeń.

--------------------

ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW!
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 25.06.2025 - 01:02