![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 200 Pomógł: 16 Dołączył: 11.01.2009 Skąd: wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
jestem początkujący w obiektowym programowaniu i za bardzo nie chce mi to do głowy wejść. Próbuję się połączyć obiektowo z bazą i napisałem poniższy kod
Moje pytanie brzmi, czy ten kod jest poprawny? Jak w prosty sposób mogę sprawdzić połączenie z bazą ( czy mogę zrobić coś takiego jak w wykomentowaniu). Proszę o pomoc w rozwiązaniu, chce zrozumieć w końcu tą obiektowość, czytałem sporo ale jakoś w teorii nie wchodzi mi to głowy może na własnych błędach i swoim przykładzie uda mi się to zrozumieć. Składnia kodu powinna być ok bo żadne błędy nie wyskakują. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 365 Pomógł: 70 Dołączył: 5.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czemu nie tworzysz konstruktora?
Będziesz musiał samemu wykonywać DataAccess->BaseConnect($args) itd |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Składnia kodu powinna być ok bo żadne błędy nie wyskakują.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 200 Pomógł: 16 Dołączył: 11.01.2009 Skąd: wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poprawiłem trochę kod myślę że teraz będzie lepiej.
Jeśli nie to proszę o uwagi co źle i dlaczego. Co do var, raczej musi zostać na serwerze wywala mi błąd składni gdy zamieniam na public. Hasła i dane do połączenia ładuje przez require_once - czy to w tym przypadku będzie działało? podkreślam że raczkuje w tematyce OOP.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Jak w prosty sposób mogę sprawdzić połączenie z bazą ( czy mogę zrobić coś takiego jak w wykomentowaniu) Pójść do serwerowni z ciasteczkami i marchewką i zapytać się serwera Mysql czy się połączył. A bardziej serio (jakie komunikat w die napisałeś?) W dodatku nazewnictwo zmiennych/właściwości mysql_connect zwraca ci "Twoją bazę danych?". Jest to bardzo ważne dla innych osób, które będą czytały kod. W manualu pisze co zwraca funkcja mysql_connect. Zastosuj do tego odpowiednią nazwę. Nazwa klasy. "DataAccess"? Dostęp do danych? A nie raczej "DatabaseConnection"? ablo DbConnection? Uwierz. Potworzysz w projekcie parę takich klas z dziwacznymi nazwami to po roku nie załapiesz o co chodziło. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 316 Pomógł: 36 Dołączył: 2.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak może działać, skoro konstruktor przyjmuje argumenty, a nie przekazujesz ich do niego? Var to przestarzała konstrukcja - jeśli na serwerze dostajesz błąd składni, to może serv śmiga na php4 (są takie jeszcze?) - zmień serwer. No i zmienne klasy deklaruje się raczej jako private niż public, chyba że jest ku temu sensowny powód. Swoją drogą, do nauki równie dobrze mógłbyś działać na localhoście, używając choćby tego: http://www.apachefriends.org/en/xampp.html - zero konfiguracji, instalujesz i śmiga
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 130 Pomógł: 1 Dołączył: 1.03.2008 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie powinno być zamiast:
to:
Żeby już pod php5 było. Zamiast funkcji destrukcyjnej zrób funkcję np. zamknij(). I wtedy:
Nie sprawdzałem, ale powinno być ok. PS. Sam zaczynam z OOP ale już siedzę w tym niecały tydzień ![]() Pozdrawiam. Ten post edytował Rookie 5.09.2009, 16:26:33 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 377 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro chcesz obiektowo to zamiast cudować z własną klasą użyj mysqli albo PDO.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
teraz kod wyświetla zawartość tabeli.
Mam pytanie czy jest on poprawny jeśli nie to co należałoby zmienić, mam pytanie dotyczące konstruktora jak to powinno wyglądać żeby najpierw zdefiniować konstruktor a potem metodę połączenia z bazą. Nie mogę tego zczaić kompletnie proszę o rady.
Jak zrobić żeby hasło i loginy były ładowane z osobnego pliku, jak wykorzystać require lub include?? raczkuje w tematyce obiektowości więc proszę o wyrozumiałość nawet jeśli moje pytania mogą się wydawać głupie lub banalne. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Panie pablo, nie jestem biegły czy średni w obiektówce, ale twoja klasa byłą pisana tysiąc razy i więcej, zobacz sobie przykłady u wujka google jak powinien wyglądać model twojej klasy
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 22:25 |