Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Odzyskanie bazy z plików, Nie pliki SQL
Riggs
post 5.09.2009, 08:36:48
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
otóż mam pewien problem. Zainstalowałem Skype przez który przestał działać localhost. Myślałem że padł mi serwer więc nie myśląc specjalnie nad rozwiązaniem odinstalowałem WAMPa nie robiąc kopii bazy sad.gif . Jak się okazało to Skype blokował mi proty więc zainstalowałem WAMPa jeszcze raz, skopiowałem katalog data z plikami ale baza nie działała - wiesza się.
Teraz jako serwer mam XAMPP ale nie wiem jak odzyskać dane.
Oto pliki z katalogu data:
ib_logfile0
ib_logfile1
ibdata1
oraz katalog jako nazwa bazy a w nim pliki frm dla każdej tabeli osobno oraz plik db.opt. Silnik bazy to InnoDB.
Czy wie ktoś jak odzyskać te dane? Albo mógłby to zrobić dla mnie (niestety nieodpłatnie - są to małe pliczki które potrzebuję na uczelnie a wyszukiwanie jeszcze raz tych samych danych to syzyfowa praca). Bazy nie są duże, maks chyba ok 100 rekorów w jednej tabeli, reszta bardzo małe. Idealne były by pliki SQL z instrukcjami INSERT dla danych.
Sprawa jest dość pilna gdyż w przeciągu tygodnia musiałbym to oddać na uczelnię.
Proszę o pomoc, najlepiej taką gdzie nie istniało by ryzyko uszkodzenia serwera gdyż robię kolejny projekt i walka z XAMPPem nie jest mi potrzebna sad.gif.
Pozdrawiam

Ten post edytował Riggs 5.09.2009, 08:37:06
Go to the top of the page
+Quote Post
vokiel
post 5.09.2009, 09:29:05
Post #2

-----

"Ludzie dzielą się na dwie grupy: tych co robią backup i tych co zaczną robić"

A czy da się w ogóle podłączyć do tych baz? Czy możesz wykonać jakieś zapytania?

--------------------
+Quote Post
Riggs
post 5.09.2009, 12:19:08
Post #3

-----

Ok, godziny guglowania dały efekty.
Zamieszczam post po angielsku oraz link do niego. Działa!!!
Cytat
I also had to restore my database from my ibdata and .frm files. I copied my old database's entire /data folder to a backup location. Then i COMPLETELY uninstalled my old MySQL installation, and MANUALLY DELETED the old /data folder (MySQL uninstall doesn't do this for you).

Then I did a new installation of MySQL. Through an administrative tool called "Navicat", I created empty databases that were named the same as my old databases. This created corresponding database folders under the /data folder of my new MySQL installation.

Next, I turned off the MySQL service and closed out Navicat. I then copied the database folders from my backed up /data folder location to the new installation's /data folder location. Finally, I copied the ibdata1 file from my backed up location to the new installation's /data folder. Note, I DID NOT copy the ib_logfile0 or ib_logfile1 files from the old backup location.

Finally, I restarted the MySQL service, went back into Navicat, and the data was all restored! Please let me know if you need any more info on this...

http://forums.mysql.com/read.php?22,47078,51428

Ten post edytował Riggs 5.09.2009, 12:19:39
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:59