![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 4.09.2003 Skąd: z Gdyni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam pewien problem z biblioteką GD2 w PHP. Chcę wyświetlić kilka grafik z przezroczystością jako jeden rysunek, ale gdy obrazków jest więcej niż 2 przezroczystość znika i/lub którejś z grafik nie widać. Sprawę może komplikować fakt, że tło do tego generowanego obrazka jest wycinane z większej grafiki. Może dla wyjaśnienia trochę kodu: Kod <?php Taki obrazek wyświetla się prawidłowo, jednak przy jakiejkolwiek próbie wgrania (imagecreatefrompng + imagecopy/imagecopymerge) innego pliku z ustawieniem na różne sposoby i w różnych miejscach, na różnych obrazkach kanału alfa zawsze jest pomijana przezroczystość i widoczna jest jedynie ostatnia grafika wklejona metodą imagecopymerge..$MapaURL = '../mapy/tiles/'.$_GET['mapa']; $Stan = $_GET['stan']; $Nr = $_GET['nr']; $Nr = $Nr+0; $Szerokosc = 40; $Wysokosc = 40; // Twórz grafikę kafla $Kafel = imagecreatetruecolor($Szerokosc, $Wysokosc); imagealphablending($Kafel, false); imagesavealpha($Kafel, true); // Kopiuj grafikę mapy $Mapa = imagecreatefrompng($MapaURL); $PozX = ( ( $Nr % ( imagesx($Mapa) / $Szerokosc ) ) * $Szerokosc ); $PozY = ( (int)( $Nr / ( imagesx($Mapa) / $Szerokosc ) ) * $Wysokosc ); imagecopymerge($Kafel, $Mapa, 0, 0, $PozX, $PozY, $Szerokosc, $Wysokosc, 100); // Wyświetlanie header('Content-type: image/png'); imagepng($Kafel); imagedestroy($Kafel); imagedestroy($Mapa); ?> Kolejny problem to brak możliwości nałożenia wielu filtrów na obrazek z kilkoma (dwoma) rysunkami z kanałem alfa, ale wydaje mi się, że gdy pierwszy problem zostanie rozwiązany to i ten przestanie istnieć. Czy wie ktoś może w czym leży problem? Ten post edytował Shlizer 5.09.2009, 00:05:35 -------------------- Nie będziesz robił machin na obraz i podobieństwo ludzkiego umysłu.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 233 Pomógł: 87 Dołączył: 6.03.2009 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
A probowales obrazek z 2 przezroczystymi grafikami zapisac, a potem na nowo otworzyc i dopiero wtedy nakladac 3 przezroczystosc?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 01:10 |