![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 686 Pomógł: 0 Dołączył: 10.11.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam,
Czy jest mozliwosc zrobienia takiej petli switch :
Bo mam taki problem ze mam taka petle :
Tylko ze z innego skryptu juz przychodzi inny $postvars a mianowicie taki $postvars['naglowek'] no i teraz nie mam jak go uwzglednic w petli switch, co sie robi w takich przypadkach ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Czy jest mozliwosc zrobienia takiej petli switch : A jaki to ma sens logiczny? (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Cytat no i teraz nie mam jak go uwzglednic w petli switch To nie jest pętla! Cytat co sie robi w takich przypadkach ? Zagnieżdża switch. Szczerze mówiąc, to nie mam pojęcia, co chcesz osiągnąć... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 686 Pomógł: 0 Dołączył: 10.11.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
No tak nie jest to petla, uzylem zlego slowa, co chce osiagnac ? juz przedstawiam
Mam dwa widoki : To jest pierwszy :
A to drugi :
Pierwszy widok jest do logowania, i przekazuje postem input hidden na podstawie ktorego jest uruchamiany przypadek konstrukcji switch, Drugi formularz wysyla juz zupelnie inne dane $_POST o nazwie naglowek[]. No i teraz chce tak skonstruowac konstrukcje swich aby uwzgledniala oba przypadki czyli cos takiego dla przykaldu podaje (nie sadze zeby bylo to dobrze , poprostu chce idee przedstawic) :
pierwszy przedstawiony widok uruchamia drugi jesli popranie zostana wpisane dane, i teraz chce zeby drugi widok uruchomil trzeci widok po przeslaniu danych tablica $_POST Ten post edytował Wolfie 4.09.2009, 16:55:28 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Szczerze? Problem rozwiązany w sposób jak dla mnie dziwny (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Skoro sprawdzasz zalogowanie, to zapewne masz od tego ustawioną zmienną sesyjną i to nią powinieneś sprawdzać fakt bycia zalogowanym lub nie. Wtedy nie musisz niczego zagnieżdżać i cudować. Czyli struktura wygląda:
sprawdzenie zmiennej sesyjnej, sprawdzenie czy istnieje check, sprawdzenie czy istnieje jakakolwiek inna zmienna. Żadne switche niepotrzebne... isset wystarczą (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) EDIT: zapomniałem dopisać... W razie gdy sesja nie jest ustawiona prawidłowo widok logowania. Gdy istnieje check próba zalogowania. Jeśli nie zaloguje to znowu widok logowania. Jeśli zaloguje ustawienie sesji i widok drugi. Ten post edytował thek 4.09.2009, 17:15:37 |
|
|
![]()
|
|
No tak , ale kontroler chyba na switchach sie robi z tego co wiem, u mnie wyglada to tak :
Narazie tylko tak, no bo wlasnie nie wiem jak mam przyjac przez petle switch przypadek $_POST['naglowek']....... Wiec wogole mam sie pozbyc switch'a ? Widok drugi sie odpala, tylko teraz wlasnie chodzi o to ze klikajac subit w widoku drugim chce widok trzeci wywolac, przekazujac parametr do kontrolera......no i tutaj jest probelm......z ta konstrukcja switch Ten post edytował Wolfie 4.09.2009, 17:23:46 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat No tak , ale kontroler chyba na switchach sie robi z tego co wiem, u mnie wyglada to tak : Przejrzyj źródła frameworków, to zobaczysz, że w większości przypadków nie jest to switch. (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Cytat Narazie tylko tak, no bo wlasnie nie wiem jak mam przyjac przez petle switch przypadek $_POST['naglowek']....... Jak mamy rozmawiać, skoro nawet głupiego terminu sobie nie możesz przyswoić...? Proponuję zacząć od podstaw konstrukcji języka. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
No właśnie nie do końca Wolfie tak sie pisze jak mówisz (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Kontroler z reguły ma kilka funkcji wywołujących. Index jest domyślną, ale mogą być także inne. W zależności od tego której potrzebujesz - wywołujesz ją. Inna sprawa jest taka, że kontroler może wywołać dowolne modele i dowolne widoki. W zależności od sytuacji albo jest przekierowanie na inny kontroler, albo używa się jednego spośród kilku widoków i ładuje do niego dane z modelu. Nie ma tak, że jedna klasa robi wszystko. Klasy ładuje się w zależności od zapotrzebowania. Chcesz logować? Klasa logowania, chcesz jakieś dane z artykułami - klasa artykułów, coś z newsami - klasa newsów. Jedyne co jest zazwyczaj wspólne to fakt, że wszystkie dziedziczą po klasie bazowej, która nakazuje im zainicjować pewne określone zmienne. W tym wypadku więc wyglądało by to tak, że zrobiłbym kontroler odpowiadający za logowanie użytkownika. W razie wejścia na stronę ladowałbym kalsę i w zalezności od tego czy dostałbym zmienne post prawidłowe po wysłaniu post w formularzu, to przekierowałbym na inny kontroler lub załadował ponownie widok podstawowy. Tak się zazwyczaj to w obiektówce robi (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ty zaś chcesz wcisnąć wszystko do jednej klasy zamiast rozbić to sobie na klasy, które zajmują właściwymi sobie rzeczami. Po co wkładać logowanie i obsługę poczty do jednego? Nie lepiej niech osobno jest klasa związana z logowaniem użytkownika i osobno do obsługi skrzynki pocztowej? (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Po co wkładać logowanie i obsługę poczty do jednego? Nie lepiej niech osobno jest klasa związana z logowaniem użytkownika i osobno do obsługi skrzynki pocztowej? (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Moze i lepiej ale ja sie loguje do skrzynki pocztowej wiec jedna klasa obsluguje zalogowanie (polaczenie sie ze skrzynka) jak i jej obsluge, odczytywanie wiadomosci , usuwanie itd.... Cytat W tym wypadku więc wyglądało by to tak, że zrobiłbym kontroler odpowiadający za logowanie użytkownika. W razie wejścia na stronę ladowałbym kalsę i w zalezności od tego czy dostałbym zmienne post prawidłowe po wysłaniu post w formularzu, to przekierowałbym na inny kontroler lub załadował ponownie widok podstawowy. Tak się zazwyczaj to w obiektówce robi (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ok, w takim razie jaki wzorzec powinienem zastosowac zeby manipulowac kontrolerami, jak przekierowywac na odpowiedni kontroler, jakis albgorytm mozna prosic ? Ten post edytował Wolfie 1.10.2009, 17:55:58 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 06:37 |