![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 813 Pomógł: 34 Dołączył: 18.03.2007 Skąd: o stamtąd Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
W zamiarach kod powinien tworzyć poziomą listę miniatur jednak jak widzicie linia miniatur załamuj się i leci w dół. Jeśli odkomentuję width: 9000px; efekt jest pożądany jednak ja potrzebuję opcji bez podawania szerokości na sztywno (po prostu jest ona zmienna) wiecie jak temu zaradzić? próbowałem z width: auto; ale nie poskutkowało.
EDIT: Zaktualizowałem kod. Przykład on-line niżej. Ten post edytował b_chmura 4.09.2009, 16:03:05 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Jesli miniaturki mają względnie stałą szerokość to nadaj elementowi blokowemu je zawierającemu stała szerokość, float:left i na koniec wszystkich miniaturek, ale wewnątrz bloku rodzica, dodaj element blokowy z clear:both. W efekcie ilość miniaturek dopasuje się do szerokości rodzica. Ważne byś nie zapomniał dodać tego elementu z clear na końcu bo Ci się layout rozjedzie.
Czyli coś takiego: Gdzie style to: Kod div.kontener_miniaturki { width: jakaś szerokość; float:feft; } span.clear { display:block; clear:both; } EDIT: Jako że miniatury mają z reguły także w miarę stały zakres wysokości i szerokości (skalowanie obrazków), można użyć stałej wysokości i szerokości kontenera miniaturki, przez co powinny się one ładnie wyświetlać w bloczkach podobnych do komórek tabelki ![]() Ten post edytował thek 4.09.2009, 14:50:00 -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 813 Pomógł: 34 Dołączył: 18.03.2007 Skąd: o stamtąd Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety. Miniaturki (kontenery w których będą miniaturki) wciąż przenoszą się do nowej linii.
EDIT: Dodaję przykład on-line: http://www.informel.pl/~bchmura/exaple/example.html Ten post edytował b_chmura 4.09.2009, 16:00:18 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:46 |