|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 27.06.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
mam następujący problem. napisałem prostą funkcję, która ma za zadanie zmianę zwykłego tekstu na link. Funkcja ta akceptuje takie formy jak: "www.example.com", "example.com" oraz "http://www.example.com" + dalsze części adresu, np. zmienne get w PHP (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) i nie mam zielonego pojęcia, dlaczego gdy jako string podam np: "nic.pl" to usuwa mi literkę "n". Jakby jeszcze tego było mało, to jeśli napiszę "dsadnnndsfsd nic.pl dfsdkfjnnnnnnds" to funkcja zwróci "dsaddsfsd ic.pl dfsdkfjds" Tak samo jest z literami "s" i "b". Podejrzewałem że n jest traktowane jako "\n" no tylko problem w tym że string który dostaję się do funkcji nie jest wcześniej formatowany ;/ no i dlaczego wtedy b tez jest usuwane, a np r nie (\r)(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) dlatego teraz już nie wiem co jest grane. szukałem w googlach i nic nie znalazlem :/ oto kod:
z góry dzięki za pomoc (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D |
  w wyrażeniu Ci błąd powoduje. Dlatego kasuje Ci litery n, b, s i p. od tego jest znak specjalny w wyrażeniach. Użyj zamiast tego [:space:]
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 27.06.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
no rzeczywiście to wina tego no ale niestety [:space:] nie zadziała, bo całe to wyrażenie jest w perlu :/ gdyby było ereg_replace() to by zadziałało :/
w wyrażeniach regularnych perla jest tylko \s do odstępów, ale nie liczy to twardych spacji :/ czym zastąpić  ?? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) //edit już rozwiązałem problem (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) napisałem tak:
przy nbsp specjalnie nie dałem średnika, bo tutaj na forum jak umiesci się ten znak, to jest interpretowany i wychodzi ([\s]+| |^) ;p Ten post edytował piotrek4team 4.09.2009, 14:59:29 |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 23.12.2025 - 13:26 |