![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 44 Dołączył: 17.02.2004 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Jak sprawdzić, jak google będzie "widział" zawartość animacji flash?
Wpadła mi w ręce bowiem strona w całosci we flashu (bez źródeł) i chciał bym wiedzieć czy i jak google będzie widziało jej podstrony i zawartość. Znacie na to jakiś sposób? -------------------- neverever
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Google nie będzie czytało treści z flash'a. Jedyny sposób to umieszczenie odpowiednich znaczników w kodzie i ukrywanie ich za pomocą JS przy odpalaniu flasha.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 44 Dołączył: 17.02.2004 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
A podobno od jakiegoś czasu google ma mozliwość (parsowania ) "czytania" plików flasha. Jak to więc jest?
Czyli jedyne rozsądne rozwiązanie, to np swfObject + alternatywny content? -------------------- neverever
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 300 Pomógł: 32 Dołączył: 31.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Google widzi cały tekst, który jest w pliku swf oraz przetwarza znalezione linki ale cudów nie ma się co spodziewać:
http://googlewebmastercentral.blogspot.com...h-indexing.html |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To zależy od sposoby skompilowania kodu flash do formatu SWF, bo faktycznie istnieje możliwość podejrzenia czystego tekstu, ale nie mam niestety informacji o tym, czy Google z tego korzysta.
Tak czy inaczej zalecane jest przedstawiania alternatywnej treści, chociażby dla tych, co nie mają (bo nie mogą lub nie chcą) wtyczki flash w przeglądarce. Czyli tradycyjny układ strony + swfObject, to chyba najlepsze rozwiązanie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat bo faktycznie istnieje możliwość podejrzenia czystego tekstu, ale nie mam niestety informacji o tym, czy Google z tego korzysta Gdzieś czytałem, że powoli zaczyna indeksować, ale nie dotyczy to zawartości wczytywanej z zewnątrz (czyli np. zewnętrzny movieclip, XML, etc). -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.06.2025 - 09:25 |