![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 15.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
posiadam dwie tabele: Pierwsza tabela z kodami ICD9: icd9_id int(6) Nie kod_icd9 int(8) Nie opis_icd9 varchar(45) utf8_polish_ci Druga tabela z danymi wizyty: id int(10) UNSIGNED Nie data date Nie id_pacjent int(45) Nie icd_id int(45) Nie rodzaj_id int(45) Nie lekarz_id int(45) Nie skier_data date Nie icd9_1 int(10) Nie icd9_2 int(10) Nie icd9_3 int(10) Nie icd9_4 int(10) Nie icd9_5 int(10) Nie Jak skonstruować pytanie SQL by pod pola wartości icd9_1 do icd9_5 pokazywalo wartosci pola kod_icd9 z pierszej tabeli. przy zapytaniu wpolach icd9_1 do icd9_5 wyrzuca mi dane z pola icd9_id a chodzi o to by wyrzucalo wartosci pola kod_icd9
Poprawione, pisalem szybko i z rozpędu taki byk ![]() Ten post edytował grom2001 3.09.2009, 12:04:36 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
mała uwaga bo nie masz pojęcia o czym piszesz:
To nie bazy, a tabele. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Po pierwsze: Czy masz pojęcie co łączysz z czym? Bo jak dla mnie to średnio sie orientujesz co tak naprawdę robisz. Pomyśl logicznie jak to ma wyglądać...
Bierzesz rekord z tabeli wizyty i dołączasz do niego tabelę kodów tak, że kod icd9 z tabeli wizyty zgadza się z kodem w tabeli kodów. Po takim połączeniu wyciągasz już z połączonych do wyświetlenia odpowiednią kolumnę. To samo robisz dla każdego innego pola z kodem icd9. Po drugie: By mieć pewność co łączysz z czym używaj aliasów bo się pogubisz. Po trzecie: odwołanie w stylu ON icd_id=id_icd jest chyba jakimś nieporozumieniem. Skąd ty pole id_icd wytrzasnąłeś i w jakiej tabeli? Może jestem ślepy, ale nie widzę go nigdzie ![]() EDIT: Bym zapomniał.. Aliasów i tak zapewne będziesz musiał użyć, bo niejednokrotnie baza mi się burzyła przy wielokrotnym JOIN, że nie wie co z czego brać ![]() Ten post edytował thek 3.09.2009, 12:11:39 -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 15.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Po trzecie: odwołanie w stylu ON icd_id=id_icd jest chyba jakimś nieporozumieniem. Skąd ty pole id_icd wytrzasnąłeś i w jakiej tabeli? Może jestem ślepy, ale nie widzę go nigdzie To akurat pobiera dane kodow ICD10 z tabeli icd10 i dziala mi bez zarzutu |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 121 Dołączył: 27.10.2007 Skąd: Poznań, Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pisałem bez testowania, ale powinno to być to co chciałeś osiągnąć ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 07:09 |