![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 544 Pomógł: 5 Dołączył: 18.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Potrzebuję jquery lub ewentualnie czystym javascript takie działanie które z podanych danych szerokości i wysokości danego zdjęcia poda wynik zdjęcia proporcjonalnego względem nowej szerokości. Czyli mam dane X=1024 oraz Y=768 i teraz wpisuje do X np. 640 i klikam na przycisk (on wywołuje funckcję) i wtedy wartość Y oblicza się proporcjonalnie czyli 480. Działanie proporcjonalności zasięgnąłem z kodu tworzenia miniaturek biblioteką GD. Na matematyce się nie znam ale mniemam, że to coś takiego ![]()
A więc zrobiłem coś takiego:
Jest orgW/orgW dlatego, że newH będzie takie jak orgW. Niestety nie działa. Dane z orgH i orgW są dobrze pobierane. I jeszcze, żeby się zaokrąglało do pełnych pikseli ![]() Proszę o pomoc Pozdrawiam Ten post edytował deha21 3.09.2009, 08:49:39 -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Potrzebuję jquery lub ewentualnie czystym javascript takie działanie które z podanych danych szerokości i wysokości danego zdjęcia poda wynik zdjęcia proporcjonalnego względem nowej szerokości. Czyli mam dane To nie ma znaczenia, czy JS, czy +jQuery. Cytat Na matematyce się nie znam ale mniemam, że to coś takiego A ciężko policzyć proporcje jednego wymiaru względem drugiego i przemnożyć? Tu nie matematyka, tylko bardziej geografia. ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 544 Pomógł: 5 Dołączył: 18.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem do jakiej szkoły ty chodziłeś ale u mnie to właśnie nazywało się matematyką
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Ale skala głównie przydaje się w praktyce na geografii.
![]() W PHP korzystam mniej więcej z takiej konstrukcji:
Praca domowa - wykombinuj coś z tego. ;] -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 209 Pomógł: 37 Dołączył: 27.02.2008 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
problemu raczej w "algorytmie" nie ma...
![]()
Ten post edytował nitek 3.09.2009, 14:42:23 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Hmm... Coś jakby nie działa:
Zapewniam, że nazewnictwo jest dobre na 100% więc tu się nie pomyliłem. Aha i orgw, org_h itp. są polami input text więc dlatego jest val a nie attr ![]() Ten post edytował deha21 3.09.2009, 17:13:28 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nie działa, to znaczy?
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Aa już odkryłem co nie działa
![]()
Dane z orgw i orgh są na początku ustalane przez PHP (getimagesize). Ale przy zmianie zmienna orgw w js powinna się uaktualnić.
Może znam rozwiązanie ale jest trochę na około i wydaje mi się, że znacie lepszy sposób. Chodzi o to, że przy edycji pola orgw zmienna orgw w js pobiera ponownie dane z pola orgw. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat Chodzi o to, że przy edycji pola orgw zmienna orgw w js pobiera ponownie dane z pola orgw. Jaśniej? -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Ok zrobiłem. Chodziło o to, żeby przy naciśnięciu przycisku jeszcze raz pobrano wartość z pola.
Czyli dopisałem nową zmienną która jest tą uaktualnianą (ta stara odczytająca początkową wartość weight jest mi potrzebna jeszcze do czegoś innego).
A co do zaokrąglania liczb to znalazłem Math.round ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 11:44 |