![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 2.05.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
ok. ale formę zapisu i sprawdzania już mam, bardziej chodzi mi o sposób porównania, aby nie zdublować wpisów wypożyczeń
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Musisz również uwzględnić w mechanizmie bazodanowym
tzw. transakcje, aby zapobiec przypadkowej rownoczesnej rezerwacji tego samego lub zachodzacego terminu przez kilka osob. Tego nie mozna wykluczyc. Tabele musza byc LOCKowane i przed samym zapisem sprawdzane czy ktos nie wbił sie na rezerwowany termin wczesniej. Sprawdz jak to jest zrobione tutaj (kilka ciekawych rozwiazan): https://www.e-rezerwacje24.pl Kliknij w Menu / przykladowa realizacja a pozniej na stronie pensjonatu Menu / E-rezerwacje Nie wiem czy warto sie meczyc nad wlasnym mechanizmem, jesli tutaj daja bardzo rozbudowany system obslugujacy do tego platnosci on-line + 3 wersje jezykowe, za 1PLN rocznie (IMG:style_emoticons/default/snitch.gif) (w jakiejs tam promocji) Podlaczenie systemu do swojego obiektu to umieszczenie jednego linku. Napisanie dedykowanego systemu dla pojedynczego malego pensjonatu bedzie z pewnoscia obarczone wieloma bledami i jest po prostu bardzo czasochlonne, a zatem czesto nieoplacalne dla wlasciciela. -- pozdr s. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 2.05.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
dzięki za podpowiedź ale nieprzespana nocka i skrypt powstał...
zanim zapisuje rekordy do bazy wcześniej sprawdzam czy w tablicy składającej się z odpowiednio wybranych rekordów z bazy nie ma już takich wpisów... cała sprawa rozgrywała się o sprawne napisanie zapytania MySQL gdzie było multum AND i OR (czyli nawiasy i inne) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Niezle. Czy w trakcie dodawania nowego wpisu lockujesz tabele, czy tylko sprawdzasz czy nie ma wpisu?
Jak bedziesz szukał betatesterow swojego systemu, chetnie potestuje (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) daj znac (podaj linka). -- pozdr. s. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 18 Dołączył: 12.04.2009 Skąd: Rypin Ostrzeżenie: (0%)
|
mam taki kod: wszystko pięknie działa, tylko chciałem stworzyć walidację zajętości danego auta w danym terminie... tzn jeśli "id_auta" w okresie "od" do "do" jest zajęte ostrzeż i nie idź dalej... jak to najlepiej zrobić? Kolego załóż swój temat, a nie mieszam, niedługo każdy wewali się do tego tematu i będzie jeden wielki off top i nie będzie wiadomo która odpowiedź jest do czego... W jednym temacie zajmujemy się jednym skryptem i może wydaje ci się on podobny to wcale taki nie jest. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków |
emtiej ma racje, nie robimy offtopa. Jednak ne bawimy się też w moderatorów, od tgo jest opcja raportuj.
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 31 Dołączył: 30.03.2009 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%)
|
zajrzyj na noce.pl ---- pracowałem nad czymś podobnym--może dogadamy się na PW
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
witam
Pisze podobną aplikacje. Ma rezerwować pokoje w pensjonacie. Baze mam gotowa i zapytanie sprawdzające dostępnosc pokoi w zadanym terminie również. Zapytanie w phpmyadmin działa bez zarzutu. przepisalem je na php i teraz chce wyświetlić wyniki na stronie i tutaj zonk. Nie wiem czy dobrze to zrobiłem - ja już nie mam pomysłu Dostaje bład: Fatal error: Call to a member function fetch_assoc() on a non-object in C:\wamp\www\hotel\sprawdz.php on line 105 ponizej daje kod który to robi - nie wiem gdzie jest błąd - może komuś sie uda coś wyniuchać. Dajcie znać
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 2.04.2026 - 14:51 |