![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Od jakiegoś czasu uczę się php i na chwile obecną tworzę bardzo prosty system zarządzania treścią na stronie czyli taki mały panel administracyjny pozwalający na dodawanie/usuwanie/edycje linków, obrazów, artykułów itd. I dręczą mnie dwa małe pytanka...
1. do tego panelu chciał bym mieć dostęp tylko ja więc kwestia założenia hasła i teraz jak to zrobić? jak zabezpieczyć tą stronę przed wejściem osób trzecich, żeby mi nie namieszały? ![]() 2. ze względu na to, że kod jest bardzo istotny, bo pokazuje całą strukturę formularzy, zmiennych, bazy i tabel w bazie mam dwa wyjścia normalnie w kodzie strony która mi się wyświetla umieścić cały ten kod i nie martwić się, że jakoś ktoś go podglądnie ew. na tej stronie która będzie się wyświetlać dać tylko include do innego pliku z samym kodem php? jak jest lepiej/bezpieczniej? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
1. Nazwa użytkownika i hasło (zahaszowane) w bazie danych.
2. Kodu PHP nie da się podejrzeć bezpośrednio w przeglądarce, gdyż jest on parsowany przez interpreter PHP na serwerze i wysyłany w postaci czystego HTML-a do przeglądarki, przynajmniej 99,9% użytkowników internetu nie ma pojęcia o ewentualnych sposobach obejścia tego. Nie ma znaczenia, czy będzie to kod pisany ciurkiem, czy inludowany w kawałkach. Ten post edytował blooregard 2.09.2009, 14:41:11 -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 450 Pomógł: 84 Dołączył: 27.11.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 02:48 |