![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 1 Dołączył: 27.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam duży problem, więc proszę mądre głowy o pomoc. Otóż:
Chcę obliczyć normę przyrostową na każdy dzień, z raportu produkcji. Pola raportu to: dataRaportu idPracownika idProduktu ilosc norma Każdego dnia pracownik może wytworzyć kilka produktów, każdy ma inną normę, stąd pole norma w którym wyliczam procent dzienny jaki uzyskał. Tworząc wydruk raportu, chciałbym by to wyglądało tak: data| norma dzienna | norma narastająco Aktualnie sumuję normę Grupując po dacie co daje mi sumę wykonania % w dniu, ale nie mam pomysłu jak zrobić przyrostowo, bo 2 dnia sumę norm musi dzielić przez 2, 3 przez 3, 4 przez 4. Inkrementuję przez $a więc chciałem to wykorzystać, ale mi coś nie idzie, może ktoś ma jakiś pomysł? Oto przykład:
Problem jest w miejscu $normaS(suma norm w dniu)/$a(kolejny wpis w raporcie). Może ktoś ma inny pomysł by się tworzyło to z automatu by było: 1|2009-01-07 |1280szt| 100%w dniu | 100% narast.| 2|2009-01-08 |640szt |50% w dniu | 75% narast. | 3| itd... Pomożecie? Żaden Apacz nie wie jak to ugryźć? Zawiodłem się |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Żaden Apacz nie wie jak to ugryźć? Apacz? jak chcesz odpowiedź od apacha to zapytaj go w assemblerze lub jak od innego apacza to zapuść znaki dymne ![]() Za bardzo nie kumam o co ci chodzi, ale wiem jedno, ze to dzielenie w tekscie ci nie wyjdzie. Aby wyswietlić efekt dzielenia to musisz to zrobic tak: -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 1 Dołączył: 27.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O widzisz.. jakaś wskazówka..
Bardzo dziękuję. Wkradł się mały błąd. Otóż czy jest możliwe, by w zwracanym wyniku można było dynamicznie sumować? Tzn. NormaS- to suma norm z danego dnia, więc w pierwszym wierszu - no problem. Chciałbym, by w drugim wierszu sumował rekord 1+2 czyli coś w stylu: ((NormaS1+normaS2)/$a) - Analogicznie w 3 wierszu - Suma norm z 3 wierszy/$a . Aby obliczyć procent narastająco muszę zsumować normy i podzielić przez ilość dni. Adekwatne do sumowania narastającego. Nie wiem jak to ugryźć i mam zonka, dlatego właśnie napisałem na tym forum. Czasem patrzy się na problem ze złej strony. a punkt widzenia kogoś innego może naprowadzić na rozwiązanie Ten post edytował marck 2.09.2009, 22:31:18 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 1 Dołączył: 19.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy to o to Ci chodzi ale możesz stworzyć dodatkową zmienną w której będziesz trzymał wynik poprzedniego rekordu i będziesz tylko dodawał kolejne do tego.
w $tmp jest najpierw normaS1 w drugiej petli już normaS1+normaS2 itd. Ten post edytował Derw 3.09.2009, 13:44:57 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 75 Pomógł: 2 Dołączył: 29.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odświeżam temat, czy mógłby ktoś pomóc w rozwiązaniu tego problemu jaki ma @marck , borykam się z identycznym problemem i nie umiem sobie z tym poradzić.
@Marck a może Ty już masz gotowe rozwiązanie więc jak byś mógł podziel się nim |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 18:49 |