![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chcę skompilować PHP 5.3.0 pod winshitem. Robię wszystko wg. tego poradnika: http://museum.webcity.pl/webcity/artykuly.php/t/29
Problem pojawia się przy kompilowaniu php5apache2 (z php-5.3.0/win32/php5ts.dsw). Pojawiają się błędy, że "../main/config.win23.h" nie istnieje. Czytałem, że ten plik pojawia się przy uruchamianiu configure. Zrobiłem tak, jak w Linuksie (a nóż się uda): Kod cd d:/php5/ ./configure --with-itd. Pierwsze polecenie przeszło, drugie nie. Jak w inny sposób utworzyć plik main/config.win32.h? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Zerknij sobie do phpinfo odpalonego z binarek pod Windows i zobacz, jak wygląda wykonanie configure.
Swoją drogą, kompilowanie pod Windows, to IMHO trochę pomyłka. ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A możesz podać log błędu z kilkunastoma liniami wstecz? I jakiego polecenia użyłeś? Nie mamy magicznej kuli. BTW, po cholerę kompilujesz to pod windowsem?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kompiluję visualem (ppm na projekt i "build").
Pod Linuxem też pokazują się błędy - jak wklepałem "make", wyskoczyło info, że plik makefile nie istnieje. http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Instalacj...r.C3.B3de.C5.82 PS: Wolę skompilować pod Linuxem (Debian 4). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale po co kompilujesz zamiast instalować binarkę? A pod podanym linkiem nie ma info jak to skompilować pod Win.
Ten post edytował sztosz 2.09.2009, 15:36:11 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Bo zmieniłem kilka funkcji w PHP.
Link w pierwszym poście - kompilacja w winshicie. Link w moim drugim poście - kompilacja w Linuxie (przeczytaj dokładnie posta). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Bo zmieniłem kilka funkcji w PHP. Ekhm, a nie lepiej napisać zend_extension...? Będzie nowa wersja i też będziesz w źródłach grzebał? -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
A dasz w końcu tego loga z błędem? Bo zgubiłem gdzieś ostatnio moją magiczną kulę...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
1. Wersję zmieniam dość rzadko.
2. Nie wiem jak napisać zend_extension. Loga z błędem mogę dać, ale jednak będę kompilował pod Linuxem. Jak naprawić ten błąd przy poleceniu "make" (nie ma pliku makefile). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak zapewne zauważyłeś, artykuł ten liczy sobie ponad 6 lat - nie chcę nic sugerować, ale to okropnie dużo czasu, zwłaszcza w przypadku PHP. Znacznie świeższe instrukcje kompilacji pod Windowsem znajdziesz pod poniższymi adresami:
http://blog.harddisk.is-a-geek.org/index.p...php-on-windows/ http://wiki.php.net/internals/windows/stepbystepbuild -------------------- Specjalista ds. głupich i beznadziejnych, Zyx
Nowości wydawnicze: Open Power Collector 3.0.1.0 | Open Power Autoloader 3.0.3.0 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 06:44 |