![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 27.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć,
Chciałbym się dowiedzieć czy w swoich projektach zwracacie uwagę na dostosowywanie wyglądu pod przeglądarkę IE 6 ? Co uważacie na temat wyświetlania komunikatu (w stylu "Twoja przeglądarka możne nieprawidłowo wyświetlać zawartość strony itd itp") użytkownikowi który korzysta z ów przeglądarki? Warto się nagimnastykować aby witryna byla poprawnie wyświetlana na IE 6 czy może to olać? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Według Gemius IE 6 ma wciąż ponad 11% rynku, więc chyba trzeba ją brać pod uwagę. W niektórych projektach, które realizowałem, statystyki pokazują, że nawet co czwarty użytkownik (ponad 25%) wchodzi właśnie z tej przeglądarki. Właśnie dlatego wciąż jest tworzony specjalny styl CSS właśnie dla IE6. Jeśli chodzi o komunikat informujący, że przeglądarka jest stara, to jestem jak najbardziej za. Warto poczytać o projekcie IE6.pl.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 209 Pomógł: 37 Dołączył: 27.02.2008 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zależy bardzo mocno od charakteru strony jaką tworzysz.. Ale faktycznie ie6 ma jeszcze dość spory udział w rynku i ja zwracam na niego uwagę.
Jeśli będziesz pisał strony, które pod ie<6 wyglądają tak samo jak w mozilli, czy innych 'normalnych' ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 275 Pomógł: 32 Dołączył: 17.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Jeśli będziesz pisał strony, które pod ie<6 wyglądają tak samo jak w mozilli, czy innych 'normalnych' przeglądarkach, to z czasem wejdzie ci to w nawyk.. Dziwne zaleznosci IE6 "z nikad" nigdy nie wchodza w nawyk.. a to dobrze, jezeli kiedys (jak ie6 zginie) chcesz pisac strony zgodnie ze standardami i z logika przede wszystkim.. Nie dawno w firmie mielismy projekt jakiejs tam akcji bezpiecznego internetu blabla, i ja trzeba bylo pod IE 5.5 zrobic nawet (poniewaz tych cudow jeszcze w szkolach niektorych uzywaja.. nie wiem jak, ale..) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 209 Pomógł: 37 Dołączył: 27.02.2008 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziwne zaleznosci IE6 "z nikad" nigdy nie wchodza w nawyk.. a to dobrze, jezeli kiedys (jak ie6 zginie) chcesz pisac strony zgodnie ze standardami i z logika przede wszystkim.. nikt nie mówi, że teraz nie piszę stron zgodnych ze standardami i poprawnych pod kątem semantyki - wręcz przeciwnie. znając listę iebugów wiesz, jak je omijać.. a "dziwne zależności ie6" wcale nie biorą się znikąd... Ten post edytował nitek 2.09.2009, 07:18:43 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat i ja trzeba bylo pod IE 5.5 zrobic nawet (poniewaz tych cudow jeszcze w szkolach niektorych uzywaja.. nie wiem jak, ale..) Pomiędzy 5.5 a szóstką aż takich różnic nie było, to wiesz. ;] A IE6 trzeba nadal uwzględniać, bo praktycznie każdy layout do pocięcia jest z klauzulą ma działać pod IE6,7,8 i tyle. Jak to zrobisz, to już jednak pozostaje wolna ręka - ostatnio przestałem się przejmować dodawaniem nadmiarowych divów/etc - expression i HTML jest chudszy, a ci, co powinni - odczuwają to na łączach. ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 592 Pomógł: 62 Dołączył: 3.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeśli już coś tnę to robię jak erix (zamiast expression to styl w komentarzu warunkowym),
w IE6 ma się po prostu nie rozsypać, musi widnieć komunikat o prośbie aktualizacji przeglądarki i działać podstawowa funkcjonalność serwisu, bez żadnych bajerów, efektów, ajax nie toleruję tego, że mam marnować (tak, dobre określenie) swój czas na prehistoryczne przeglądarki, w dodatku (może się mylę, bo już nie pamiętam dobrze) jak ktoś ma orginalnego widnowsa z ie6 to chyba jakieś info wyskakuje, czy tam windows sam próbuje zainstalowac update przeglądarki, ale może się mylę PS. apropos IE8 już całkiem całkiem interpretuje standardy, w ostatniej stronie co robiłem nie musiałem dodawać żadnych dodatkowych css dla IE8, tylko dla IE7 ![]() Ten post edytował rzymek01 1.09.2009, 21:38:30 -------------------- :]
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat jeśli już coś tnę to robię jak erix (zamiast expression to styl w komentarzu warunkowym), Ale np. hover do każdego elementu już nie osiągnę korzystając tylko z KW. ![]() Poza tym, po co katować przez expression użytkowników innych przeglądarek? Cytat jak ktoś ma orginalnego widnowsa z ie6 Orgie? ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 27.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok, dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
W pracy jestem niestety zmuszony dostosowywać witryny pod ie6 tak by działały/wyglądały w identyczny sposób co pod reszta przeglądarek. Jednak w swoim prywatnym projekcie ograniczę się chyba jedynie do dodatkowego stylu ktory mi w miarę możliwości wyświetli poprawnie stronę. Na pewno umieszczę jeszcze jakiś komunikat na temat zmiany przeglądarki. Pozdrawiam ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 15.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Także uważam, że optymalizowanie kodu pod IE6 to strata czasu. Trzeba internautów zachęcać do aktualizacji przeglądarki, a nie do korzystania z prehistorycznych rozwiązań.
-------------------- ActusDesign – zakładanie sklepów internetowych | strona www z cms
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 42 Dołączył: 8.04.2005 Skąd: Mława Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dokładnie.
Jak kod się waliduje, to IE6 można odpuścić. To moje zdanie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 5 Dołączył: 22.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 3 Dołączył: 9.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pytanie "czy warto?" odpowiedz nie warto
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 37 Dołączył: 1.05.2008 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak ale to była decyzja Google o nie wspieraniu IE6. Dla normalnego klienta ma zazwyczaj działać na wszystkich popularnych przeglądarkach - w tym IE6. Oczywiście, jeśli robisz stronę dla siebie to wtedy możesz nie spierać IE6, pytanie tylko czy jest sens dla kilku(nastu) dodatkowych linii kodu tracić te 11% użytkowników
![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat Oczywiście, jeśli robisz stronę dla siebie to wtedy możesz nie spierać IE6, pytanie tylko czy jest sens dla kilku(nastu) dodatkowych linii kodu tracić te 11% użytkowników Nie wiem, skąd te kilkanaście linii wytrzasnąłeś. Nieraz jest to różnica budowy i całej aplikacji (bez frameworka, w czystym JS się zajeździsz, choćby ze względu na brak niektórych rozszerzeń DOM), o innych selektorach CSS nie wspomnę, bugi typu marginesy i hasLayout, to nie jest tylko kilka linijek. ![]() O tym, że wiele nadmiarowych warstw - nie wspomnę. Cytat pytanie "czy warto?" odpowiedz nie warto Przeczytaj cały wątek. Zależy, dla kogo robisz (zleceniodawca - czy wymaga kompatybilności z IE6) oraz grupy docelowej (wiadomo, że prawdopodobieństwo odwiedzin z Trident jest mniejsze na stronie dla geeków niż w przypadku portalu ogólnotematycznego). -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 37 Dołączył: 1.05.2008 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może nie pociąłem jeszcze wystarczająco dużo stron ale nie zdarzyło mi się żeby dla IE trzeba było stosować kompletnie inny układ strony niż dla reszty przeglądarek
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Tak, zwłaszcza jeśli używasz półprzezroczystych PNG i nagle linki przestają być klikalne.
![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
No to wtedy zarzucasz js i pozycjonujesz to absolutnie (przynajmniej u mnie to zdało egzamin). Większość stron jest prosta w cięciu, nie mówię ze wszystkie
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
A dlaczego masz wygląd uzależniać od JS? Gdzie progressive-enhancement i semantyka? Jedynym wyjściem, które w tej sytuacji rozumiem, to expression (gdyż jest wyzwalany przez IE w odpowiednich momentach i kontekście obiektu), ale jeśli chodzi akurat o klikalne elementy, to obejście jest w postaci position: relative, a nie absolutnego i ustawiania przez JS.
![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wspierając IE6 przyczyniasz się to tego że ta przeglądarka ginie wolniej. Tłumaczenie się "bo klient wymaga" powoduje uśmiech na twarzy. Mamy rok 2009, produkty z 2001 są przeżytkiem. Jeśli nie potrafisz tego konkretnie wytłumaczyć klientowi to chyba coś tu jest nie tak. A wzmianka "musi działać w IE6/7" jest tylko jakimś przyzwyczajeniem dla polskiego zleceniodawcy.
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 14:54 |