![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 11 Dołączył: 1.01.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Będę się streszczał:
Mam plik XML i chcę z niego wyciągam z niego pewne informacje do tabeli w MySQL. Gdy robię to z poziomu PHP to wywala mi błąd: Cytat Column count doesn't match value count at row 1 Gdy jednak wpiszę to zapytanie do bazy przez panel phpMyAdmin t zostaje dodany nowy rekord. Czemu? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Ja tez sie bede streszczal: liczba wartosci nie zgadza sie liczbie kolumn.
Cytat Gdy jednak wpiszę to zapytanie do bazy przez panel phpMyAdmin t zostaje dodany nowy rekord. Doswiadczenie uczy ze poczatkujacym uzytkownikow wydaje sie tylko iz wpisują to samo zapytanie Czemu? ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 11 Dołączył: 1.01.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Doswiadczenie uczy ze poczatkujacym uzytkownikow wydaje sie tylko iz wpisują to samo zapytanie Wpisałem na pewno to samo zapytanie, bo tuż za mysq_query() dałem echo $zap i wynik skopiowałem do phpMyAdmina. ![]() Cytat liczba wartosci nie zgadza sie liczbie kolumn. Zgadza się, bo liczyłem ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
komunikat twierdzi co innego. pokaz kod, pokaz co ci dalo to echo to pogadamy konkretnie. Na chwile obecną diagnoza jest jednoznaczna: nie zgadza sie liczba wartosci do liczby kolumn
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Tak wygląda kod wykonujący zapytanie do bazy:
A wyświetla mi: Cytat //wcześniej jest 21 zapytań INSERT INTO `baza`.`wyjazdy_przyjazdy` ( `id` , `id_wycieczki` , `przyjazd_odjazd`, `typ` , `nr_linii_lot` , `kod_linii_lot` , `data_rozp` , `czas_rozp` , `data_zakon` , `czas_zakon` , `rozp` , `zakon` ) VALUES ( NULL, '291709', 'odj', 'flight', '726', 'SRN', '2009-10-12', '16:10', '2009-10-12', '20:10', 'TCP', 'KTW' ); Column count doesn't match value count at row 1 INSERT INTO `baza`.`wycieczki` ( `id` , `typ_wycieczki` , `id_oferty` , `dlugosc_pobytu` , `data_start` , `data_koniec` , `cena_bazowa` , `typ1`, `cena_dod1` , `wiek_od1` , `wiek_do1` , `typ2`, `cena_dod2` , `wiek_od2` , `wiek_do2` , `typ3`, `cena_dod3` , `wiek_od3` , `wiek_do3` , `typ4`, `cena_dod4` , `wiek_od4` , `wiek_do4` , `typ5`, `cena_dod5` , `wiek_od5` , `wiek_do5` , `typ6`, `cena_dod6` , `wiek_od6` , `wiek_do6` ) VALUES ( '290632', 'LAST', '5575', '7', '2009-09-09', '2009-09-16', '1919', '1CHD', '1759', '2', '12', 'AD3', '1919', '0', '0', 'SGL', '2499', '0', '0' ); -------------------- |
|
|
![]()
|
|
nie analizowalem kodu, ale drugie zapytanie co zapodales ewidentnie rozni się liczbą wartosci w stosunku do kolumn. Przeciez to nawet bez liczenia golym okiem widac....
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Dzięki za pomoc
![]() Problemem okazał się brak brakujących nawiasów w zmiennej $pyt ![]() Napisałem takie coś, żeby dodawało do $pyt odpowiednią ilość Cytat , ''
Niby prosty kod, a siedzę nad nim już drugą godzinę... count(explode(",", $pyt)) powinno mieć wartość 24. Najśmieszniejsze jest to, że jak w pętli dam (przecinek, spacja i dwa pojedyncze cudzysłowy)
pętla wykonuje się mniej razy niż powinna, a jak zamienię to tym (dwa pojedyncze cudzysłowy):
pętla jest wykonywana odpowiednią ilość razy. Czyli winowajcą jest przecinek? Ten post edytował sweter 1.09.2009, 15:37:27 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sorry za OT
ale czy nikt cie nie uświadomił że takich rzeczy się nie pisze ![]() i zrob sobie tak
i po pętli -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.07.2025 - 16:44 |